Kocaeli Valisi 'Dilovası'ndan IŞİD'e minibüs' iddialarına yanıt verdi

Güncelleme Tarihi:

Kocaeli Valisi Dilovasından IŞİDe minibüs iddialarına yanıt verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2014 14:20

Newsweek dergisinin IŞİD terör örgütü ile ilgili yaptığı bir araştırmada Kocaeli'nin Dilovası ilçesinden de katılımlar olduğu, bu ilçeden son olarak 19 kişinin IŞİD bayrakları asılmış minibüslerle yola çıktıklarına ilişkin haberler üzerine açıklama yapan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, bunun abartılı bir haber olduğunu belirtti ve "Bu haberin çok somut bilgilere dayandığını düşünmüyorum. Biz yine de bu konuda çok geniş çaplı araştırma yapıyoruz. Böyle bir şeye izin vermemiz düşünülemez" dedi.

Haberin Devamı

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Newsweek dergisinde çıkan haberi kendisinin de okuduğunu belirterek şunları söyledi:

"Orada bazı iddialar var. Bunlar araştırmaya muhtaç bir konu. Çok somut bilgilere dayandığını düşünmüyorum. Özellikle Dilovası ilçesinde IŞİD bayraklarıyla dolaşan araçlarden söz ediliyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Hukuken söz konusu değil. Devlet olarak da bizim böyle bir şeye izin vermemiz zaten düşünülemez. O yönde talimatları hemen verdim. Arkadaşlarımız bakıyorlar. Araçlara IŞİD bayrağı asmak ve şehiriçinde gezmek gibi bir şeyin olmadığını tespit ettiğimizi söyleyebilirim."

Kocaeli Valisi Dilovasından IŞİDe minibüs iddialarına yanıt verdi
DİLOVASI’NDAN IŞİD’E MİNİBÜS KALKTI

'MACERA MAKSATLI OLABİLİR'
Vali Topaca, "Dilovası ilçemizden bazı kişilerin bu tür faliyetlere katılma yönünde ve macera maksatlı bazı düşüncüleri ve fikirleri olabilir." diyerek şöyle devam etti:

Haberin Devamı

'ÖYLE ABARTILDIĞI GİBİ DEĞİL'
"Bu ilçemiz tüm Türkiye'den göç alan, sanayinin yoğunlaştığı bir kent. Böyle olunca da her kültürden ve her değişik düşünceden insanın bulunduğu bir kent. Gebze bölgesi aslında o şekildedir. Buralarda değişik düşünen insanların çıkması doğal. Bunu da biz yadırgamıyoruz. İnsanların hukuk içersinde, kanunlar içersinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarına uygun bir şekilde fikirlerini beyan etmesi, çalışmalarını yapması çok doğal. Ama yasadışı, gerek ulusal hukuk için gerek uluslararası hukukun yasadışı saydığı bir oluşuma burada izin vermemiz mümkün değil. Bu konuyla ilgili gerek emniyet, gerek istihbarattaki arkadaşlar çalışmalarını yapıyorlar. Bakacağız bu tür katılımlar var mıdır yok mudur. İlk düşüncemiz öyle abartıldığı gibi bir katılımın olmadığı yönünde. Bizim yaptığımız bir tespit yok."

'IŞİD GELMİŞ BURADA KARARGAH KURMUŞ DİYE BİR ŞEY YOK'
"Birkaç güne kadar bu konuyla ilgili kamuoyunu daha net bilgilendirecek açıklamayı yapacağız. Bu sosyolojik bir olay. İnsanların bir olaya, bir guruba katılması, gitmesi gelmesi, Türkiye'de seyahat hürriyeti var. İnsanların ülke içerisinde bir şehirden bir şehire gidip gelmesi çok doğal. Bu konuda hukuken bizim 'Niye gidiyorsun? Nereye gidiyorsun?' şeklinde bir soru sormamız mümkün değil. Ancak yurt dışına giriş ve çıkışlarla ilgili de evrensel hukuk kuralları olarak herkes yurt dışına girerken ve çıkarken pasaportu, bilgi ve beyanı ile gitmek zorundadır. Buna aykırı bir şey var mıdır yok mudur buna bakıyoruz. Biz sınır ili değiliz. Bu giriş ve çıkışlar varsada ülkemizin sınır olan illerinden olabilir. Şu an itibariyle Dilovası ilçesinde 'IŞİD gelmiş karargah kurmuş. İnsanları kandıyor. Buradan gençleri gönderiyor' şeklinde bir düşüncenin doğru olmadığını çok net ifade edebilirim. Ama biz genede bir ihbar kabul ediyoruz. Bu hususu enine boyuna bütün yönleriyle araştırmaya devam ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!