Kobay ikizler

Güncelleme Tarihi:

Kobay ikizler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 00:00

1968 yılında ikizler, ABD’de farklı ailelere evlatlık verildi. Yıllar sonra evlatlık olduğunu öğrenen Elyse Schein, ikiz kızkardeşi Paula Bernstein’ın (solda) izini buldu.

Çevre ve genetiğin çocuk gelişimi üzerindeki etkisini araştıran bir deneyin kobayları olduklarını öğrendiklerinde ise şoke oldular.

ABD’de yıllar önce insan karakterinin genetik özelliklerden mi, yoksa çevreden mi daha çok etkilendiğini anlamak için, ünlü bir çocuk psikiyatrı tarafından yapılan tuhaf ve acımasız bir deney için doğduktan hemen sonra ayrı ailelere evlatlık olarak verilen ikizler, birbirine kavuştu.

1968 yılında ikiz kardeşler Paula Bernstein ile Elyse Schein, bir deneyin parçası olarak iki ayrı aileye evlatlık olarak verildi. Evlatlık verilen aileler de deneyden haberdar değildi. Deneyle ilgili olarak Yale Üniversitesi arşivinde saklanan bilimsel belgeler, 2066 yılına kadar açılmayacaktı. Ancak yıllar sonra, tüm hayatlarının sosyal bir deneyin parçası olduğunu anlayan ikizler, büyük bir mücadelenin ardından birbirine kavuşunca "Identical Strangers" (Öz Yabancılar) diye kitap yazdılar ve herşey aydınlandı.

İKİZİNİ BULDU

Olayın en ilginç tarafı, birbirlerinden habersiz olmalarına rağmen iki kadının da sinema eğitimi almaları, yazar olmaları ve New York’a yerleşmeleri oldu. İkizlerin birbirine kavuşmasıyla sonuçlanan olaylar dizisi, şöyle meydana geldi. Kardeşlerden Elyse, bir şekilde evlatlık olduğunu öğrendi ve öz annesini bulmak için harekete geçti. Ancak Elyse, annesinin kendisiyle görüşmek istemediğini öğrendi. Araştırması sırasında Elyse, ikiz kardeşi olduğunu da öğrendi. Elyse, kısa bir süre içinde ikizi Paula’yı bulmayı başardı. İkiz kardeşler, 35 yıl sonra birbirine kavuştu.

ÜNLÜ PSİKİYATR

New York’ta yaşayan ve ikisi de yazar olan kardeşler, araştırdıkça yeni bulgulara ulaştılar. Sonuçta, bir deneyin parçası olduklarını ve henüz bebekken acımasızca birbirlerinden koparıldıklarını anladılar. İkizler, bu zalim deneyin sahibini bulmak için koşuştururken, uluslararası üne sahip çocuk psikiyatr Peter Neubauer’i buldular. Önceleri, Neubauer, ikizlerle buluşup konuşmayı reddetti. Ancak, ikizlerin ısrarları sonuç verdi. Neubauer, konuşmalarının kayda alınmaması şartıyla, ikizlerle buluşmayı kabul etti. İkizler, buluşmanın, en az konusu oldukları deney kadar acı verici olduğunu söylediler. Neubauer, en ufak bir üzüntü belirtisi göstermemiş, yaptığı deneyden ötürü özür dilememişti. Hatta Neubauer, eleştiri ve suçlamalara hedef olacağını bildiği için, deneyle ilgili belgeleri sakladığını da itiraf etti.

Kitap yazdılar

Şimdi ikizlerin hayat hikayeleri kitap oldu. İşin ilginç yanı ise iki kardeş de birbirinden habersiz sinema eğitimi görmüş, yazar olmuş ve New York’a yerleşmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!