Kobani’ye çifte destek

Güncelleme Tarihi:

Kobani’ye çifte destek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2014 01:07

1- ABD, IŞİD’i Türkiye sınırında vurdu, 2- ÖSO Kürtlere yardıma geldi.

Haberin Devamı

Suriye’nin Kobani kentinde 12 gündür IŞİD ile çatışan YPG liderliğindeki Kürt güçlerine hem ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyondan hem de Özgür Suriye Ordusu’ndan yardım geldi. Koalisyon uçakları, Kobani’nin Türkiye sınırındaki IŞİD hedeflerini ilk kez vurdu. ÖSO da Kürtlerin yanında savaşmaya başladı. Türkiye topraklarına ise dört havan topu düştü. IŞİD ise ilk kez Kobani kent merkezini roketlerle vurdu.

Suriye’nin farklı bölgelerindeki IŞİD mevzilerini vururken, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin kontrolündeki Kobani’ye yönelik IŞİD saldırısına karşı harekete geçmediği için Kürt siyasilerce eleştirilen ABD, dün Kobani’nin Türkiye sınırındaki IŞİD pozisyonlarını bombaladı. ABD’nin bölgedeki ordusu CENTCOM’un yaptığı açıklamaya gore Kobani sınır geçişinde bir IŞİD binası ile iki zırhlı aracı imha edildi. Açıklamada, operasyona Amerikan Hava Kuvvetleri ve Amerikan Donanması’na ait saldırı uçakları dışında, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait savaş jetlerinin de katıldığı belirtildi. Kobani’deki operasyonla birlikte toplam 7 hava saldırısında ülkenin kuzeydoğusunda kalan Haseke kentindeki bir IŞİD aracı ve yine Haseke çevresinde IŞİD güçlerinin kullandığı birçok bina, Kobani ve Halep arasında kalan Münbiç yakınlarında bir IŞİD komuta merkezi ve örgütün Rakka’da kontrol ettiği bazı noktalar da vuruldu.

Demirtaş eleştirmişti

Saldırı, Amerikalı yetkililerden Kobani’ye müdahale etmelerini isteyen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Washington’daki temaslarının ardından gerçekleşti. Washington’da ikincisi düzenlenen yıllık Kürt konferansına katılmak üzere ABD’ye gelen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Amerikalı yetkililer ile yürttüğü kapsamlı görüşmelerin ardından ABD’nin harekâta Kobani’yi dahil etmemesinde Türkiye’nin rolü olduğunu savunmuştu. Demirtaş, Washington’daki basın toplantısında “En azından uluslararası koalisyon gücünün acil olarak Kobani’deki katliam tehlikesine duyarsız kalmaması gerektiğini her yerde belirttik” derken, Amerikalı yetkililerden buna nasıl cevap aldığı sorusuna ise “Cevap pratikte belli olur” diye yanıt vermişti.

ÖSO’dan destek

Amerikan destekli koalisyonun hava saldırısının yanında Kürtlere bir destek de Suriyeli ılımlı muhaliflerden sayılan Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) geldi. Dün ÖSO’ya bağlı bir grubun YPG’ye verdiği destekle Kobani’ye bağlı Şiftek köyü Zorafa mevkiinde çatışmalar şiddetlendi. YPG, ÖSO grubunun desteğiyle IŞİD’in önceki gün ele geçirdiği mevzilere yeniden girdi. Mevzileri ele geçiren YPG ve ÖSO, Şiftek köyündeki IŞİD unsurlarını ağır silahlarla bombardımana tutuyor. ÖSO güçlerinin doçkalar ile IŞİD militanlarını hedef aldığı belirtildi. Suriye’de 2011’den beri devam eden savaşta hem Esad güçleriyle hem de zaman zaman IŞİD’le çatışan ÖSO’nun YPG ile daha önce de işbirliği yaptığı biliniyor. Öte yandan çatışmalar nedeniyle Suriye’nin karşısında yer alan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Mürşitpınar köyüne dört havan topu isabet etti; iki kişi yaralandı. Toplardan biri, Tavşanlı köyünde park halindeki boş bir minibüse isabet ettiği ve şarapnel parçalarının araçta dev bir yarık açtı. Bu arada, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in ilk kez Kobani’nin merkezini kentin doğusundan atılan roketlerle vurduğunu ve 12 kişinin yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı


ÖSO’ya bağlı gruplar IŞİD’e karşı PYD ile birlikte savaşmaya başladı. Kobani’nin Şiftek Köyü Zorava mevkisindeki çatışmalar Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Karaca Mahallesi’ndeki yüksek tepelere çıkan vatandaşlar tarafından böyle izlenirken, topluluk zaman zaman ÖSO’nun desteğine alkışlarla karşılık verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!