Koalisyon hesapları

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon hesapları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2005 02:16

Dünkü seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı meclis aritmetiğine göre iki koalisyon seçeneği öne çıkıyor. Ancak bu iki ihtimal de sallantıdaki Alman ekonomisini reforme edebilecek kuvvetli bir siyasi iradeyi beraberinde getirmiyor. Bu şartlarda bir istikrarsızlık dönemi ve yeniden erken seçim beklenebilir. İhtimal hesapları şöyle:

1- Siyah-kırmızı (Büyük koalisyon):

CDU/CSU ve SPD’nin, yani merkez sağ ve solun bir araya geleceği büyük koalisyon toplam yüzde 69.5 ile rahatça çoğunluğu sağlıyor. Ancak CDU lideri Merkel, SPD ile koalisyon kurmayacağını söylemişti. Başbakan Schröder de dün seçimden sonra ‘Merkel ile koalisyon kurmam’ diyerek büyük koalisyon yolunu kapadı. Almanya daha önce sadece bir kez, 1966-1969 yılları arasında muhafazakar lider Kurt-Georg Kiesinger’in başbakanlığında büyük koalisyon ile yönetildi.

2- Kırmızı-kırmızı-yeşil:

İktidardaki SPD-Yeşiller koalisyonuna yeni kurulan Sol Parti de katıldığı takdirde toplam yüzde 50.9 oy oranıyla çoğunluk sağlanıyor. Ancak Schröder’le, SPD’den kopup Sol Parti’yi kuran Oskar Lafontaine arasında husumet bulunuyor. Bir araya gelemeyeceklerini daha önce açıklamışlardı.

3- Kırmızı-yeşil-sarı:

Hür Demokrat Parti FDP’nin (%9,8) SPD-Yeşiller cephesine katılmasıyla yüzde 52.1’lik bir çoğunluk oluşturulabilir. Ancak, CDU/CSU’nun geleneksel ortağı FDP’nin lideri Guido Westerwelle, dün seçimden sonra, SPD ile koalisyona girmek uğruna Merkel’i yüzüstü bırakmayacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!