Klerides'ten itiraf: ‘Çözüm istemiyoruz’

Güncelleme Tarihi:

Kleridesten itiraf: ‘Çözüm istemiyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum yönetimi Başkanı Glafkos Klerides müthiş bir itirafta bulunarak, amaçlarının Kıbrıs sorununa herhangi bir çözüm bulmak olmadığını söyledi. Klerides, Kıbrıs Helenizmi'nin geleceğini güvence altına alacak, BM kararlarının belirlediği çerçevede bir devlet istediklerini kaydetti.

1960'tan önce İngilizler tarafından idam edilen EOKA mensubu Evagoras Pallikarides'in anısına yaptırılan anıtın önceki günkü açılışında konuşan Klerides, Türk tarafının ortaya attığı konfederasyon önerisini asla kabul etmeyeceklerini yineledi. Rum lider, egemenliklerini Kıbrıs'ın tümüne yaymak istediklerini ima ederek ‘Helen topraklarını hiçbir zaman Ankara’nın yeni sultanlarına vermeyeceğiz. Bu konuda şeref andı içiyoruz' dedi.

Federasyon adı altında Ada'nın tümüne sahip çıkmak isteyen Rum yönetimi iki devletlilik fikrine yanaşmıyor ve BM kararlarında öngürüldüğü şekliyle Kıbrıs'ın tek uluslararası kimliği olan üniter bir devlet olması gerektiğini savunuyor.

Öte yandan, Yunanistan Dışişleri Bakan yardımcısı Yannos Kranidiotis, terör örgütü başı Abdullah Öcalan konusunda Yunanistan'ın ve Kıbrıs Rum kesiminin dış politikada ödeyeceği bedelin sınırlı olduğunu ancak Türkiye'nin Öcalan konusunda çıkmaza gireceğini iddia etti. Kranidiotis Rum radyosuna verdiği demeçte Yunan hükümetinin bu konuda izlediği politikayı savundu ancak Yunanistan'ın dış politikasının salt Kürt konusuna odaklandırılmaması gerektiğini kaydetti. Rum kesiminin Avrupa Birliği üyeliği ve Yunanistan'ın Avrupa Para Birimi'ne geçmesinin Atina'nın temel öncelikli konuları olduğunu ifade eden Kranidiotis ‘Aksi takdirde tren kaçırılacak’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!