Klerides'ten Denktaş'a romantik çağrı

Güncelleme Tarihi:

Kleridesten Denktaşa romantik çağrı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

15 Şubat'ta yapılan başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides dün yemin ederek beş yıllık ikinci dönem görevine başladı. Rum Lider Denktaş'a şöyle seslendi:

‘Vatandaşım Denktaş... Ortak vatanımız için gel işbirliği yapalım. Yeni bir yüzyılda yeni bir vatan kuralım. Bu boynumuzun borcudur. Çocuklarımıza, torunlarımıza ve Kıbrıs’ın bütün çocuklarına verebileceğimiz en iyi hediye budur. Yeni bir Kıbrıs gerçeği yaratmak için birbirimize yardımcı olmalıyız. Geçmişin önyargılarını ve çelişkilerini bir kenara bırakalım. Kan ve acıları geçmişte bırakalım. Bu halkın yaralarını saralım.'

Klerides, bu duygusal çıkışa rağmen bilinen Rum tezlerini yinelemekten de geri kalmadı ve Türk tarafını ve Türkiye'yi üstü kapalı olarak tehdit etti. Klerides yemin töreninde şu mesajları verdi:

Doğru bir politikayla Kıbrıs sorununun çözümü ve federal Kıbrıs olarak AB’ye girmek mümkün.

AB’ne üyelik sürecini devam ettireceğim. Ortak Savunma Doktrini ve Yunanistan'la işbirliğini geliştireceğim.

Kıbrıslı Türklerin de AB sürecine katılabilmeleri için Türkiye'nin yardımcı olmasını istiyorum.

Kıbrıs sorununun çözümü Türk-Yunan ilişkilerine de katkıda bulunur. Önümüzde iki seçenek var. Ya savunmamızı güçlendireceğiz ya da Kıbrıs'ı askerden arındıracağız.

Kıbrıs'ın bütün Kıbrıslıların vatanıdır. Türklerle yeniden birlikte yaşamayı öğrenmemiz şarttır. İki toplum da geçmişte acılar çekti. Birbirimize zarar verdik. Birbirimize güvenimizi yitirdik.

Öngördüğümüz çözüm federasyondur.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!