KKTC'de Titanik krizi

Güncelleme Tarihi:

KKTCde Titanik krizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çifte Titanik krizi yaşanıyor. 11 Oscar’lı filmin Kıbrıs sinemalarında vizyona girdiği günlerde bir özel televizyonda yayınlanması ortalığı karıştırdı. Bu arada ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Brill’in Ada’nın Titanik gibi batabileceğini ima etmesi bir diplomatik kriz yarattı.

Bütün zamanların en pahalı ve en çok izlenen filmi Titanic, KKTC'de çifte krize yol açtı. Filmin KKTC'de vizyona girdikten hemen sonra, önceki gece Tempo TV adlı özel istasyon tarafından yayınlanması ortalığı karıştırdı.

Bu arada ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kenneth Brill'in, Kıbrıs sorununa çözüm bulunamaması halinde Ada'nın Titanik gibi batabileceği sözü yeni bir tartışma başlattı.

Ancak birinci kriz, ülkede daha fazla yankı uyandırdı. Türkiye'de çifte tarifeyle vizyona giren Titanic filminin televizyonda gösterilmesi üzerine, filmi alan Galleria Sineması'nın sahibi Hayrettin Dener sert tepki gösterdi. Dener şöyle konuştu: ‘Titanic, Özen Film aracılığıyla 20 Şubat’ta Türkiye ile aynı anda vizyona girdi. ABD’den Titanic'in özel kopyasını getirttik. Bir anlamda ABD'nin KKTC'yi kabul etmesini sağladık. 9 Nisan'a kadar rezervasyonlarımız doluydu. Filmi 18 bin kişinin izlemesini bekliyorduk. Maddi kaybımız fazla olmadı ancak KKTC'nin imajı zedelendi. KKTC'nin korsan bir ülke olduğu izlenimi doğacak.'

Filmi yayınlayan Tempo TV yetkilisi Tolgay Tarıman ise, ‘Amacımız sinemaya zarar vermek değildi. Devletin resmi televizyonu bile Türkiye televizyonlarının milyarlarca para ödeyerek yayınladığı filmleri kopyalayıp yeniden gösteriyor. Titanic’i göstermemizi engelleyen hiçbir yasa yok. Amacımız bu yasal boşluklara dikkat çekmek ve ilgili yasanın bir an önce uygulanmasını sağlamaktı' dedi.

DİPLOMATİK TİTANİK

Bu arad, Kıbrıs sorunuyla Titanik gemisi arasında bağlantı kuran ABD Büyükelçisi Kenneth Brill, Kıbrıs Gazetesi'ne verdiği demeçte şöyle konuştu: ‘Bu yüzyılda hiçbir Ada, ada olarak kalamaz. ABD bile daha geniş ekonomik örgütlerin parçası olma ihtiyacı duyuyorsa Kıbrıs’ın da büyük yapılar içinde yer alması şarttır. İki tarafta da statüko yüzünden büyük bir mutsuzluk var ve gelecek endişesi yaşanıyor. Biz Kıbrıs'ın hikayesinin Titanik hikayesi gibi değil, Apollo'nunki gibi olmasını istiyoruz. Daima ileriye giden ve iyi bir hikaye.'. KKTC Dışişleri Bakanı Taner Etkin ise, Titanik'i batıran buzdağlarına atıf yaparak ‘Aysbergleri Rumlar yarattı. Uluslararası topluluğa düşen görev bu aysbergleri ortadan kaldırmaktır. Aysbergler KKTC’yi batıramaz. KKTC gemizi yüzmektedir ve yüzecektir' diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!