KKTC'de domuz gribi aşısı yarın başlıyor

Güncelleme Tarihi:

KKTCde domuz gribi aşısı yarın başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 16:19

KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, domuz gribiyle ilgili Türkiye'den 5 bin aşı geldiğini, açıklanan program dahilinde ve gönüllülük temelinde aşılamanın yarın başlayacağını açıkladı.

Kaşif, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Tıp Fakültesi Öğretim üyesi ve KKTC Sağlık Bakanlığı Danışmanı Prof. Dr. Serhat Ünal ile birlikte bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında domuz gribiyle ilgili alınan önlemler hakkında bilgi verdi.

Bakan Kaşif, KKTC genelinde aşılama sayısının 250 bine kadar ulaşacağını, bu konuda gerekli aşı bağlantılarının yapıldığını kaydetti.
Kaşif, bir soru üzerine, kimseye zorla aşı yapmayı düşünmediklerini söyledi.

Prof. Dr. Serhat Ünal da domuz gribi hakkında detaylı bilgi vererek, domuz gribine karşı yüzde yüz aşılama gerektiğini belirterek, “Aşılamanın gerekliliği bir salgını önlemektir” dedi.

Domuz veya mevsimsel grip, hangisi olursa olsun tüm grip türlerinin kuş, at, domuz, insan yolu izleyerek insana bulaştığını ifade eden Ünal, her virüsün değişime uğradığını, bu nedenle hangi virüsün oluşturduğu gribin salgın olacağı öngörülerek yıllık grip aşılarının hazırlandığını anlattı.

Ünal, H1N1 olarak bilinen virüsün yol açtığı domuz gribinin insandan insana bulaşma riskinin yüzde 60 ile çok yüksek bir oran olmasına karşın bu gribin öldürme riskinin binde yarım olduğunu vurguladı.

Domuz gribinin salgın haline geldiğini ve geliştirilen aşının uygulanmasında herhangi bir sorun olmadığını ifade eden Ünal, H1N1 virüsünün ilk kez 24 Nisan 2009 tarihinde Meksika'da ortaya çıktığını anımsattı.

Ünal, domuz gribinin ölüme neden olması ihtimalinin binde yarım olması nedeniyle kişisel olarak aşı yaptırmak istenmemesinin anlaşılır olabileceğini, ancak bu yıl salgın haline gelmesi nedeniyle aşı yaptırılmasını önerdiğini belirtti.

Domuz gribi aşısına güvendiğini ve üç gün önce kendisinin de aşı olduğunu açıklayan Ünal, aşıya yönelik eleştirilerle ilgili de konuyu, siyaset katmadan doğru anlatmak gerektiğini söyledi.

Grip ile ilgili gerçeklerin bilinmemesi nedeniyle spekülasyonların meydana geldiğini kaydeden Ünal, hastalığın hızlı yayılması, bu nedenle de çabuk hareket edilmesi gerekliliği dolayısıyla ilk defa domuz gribi aşısında adjuvan maddesi kullanıldığını hatırlattı.

Adjuvanın grip aşısında ilk kez kullanılmasına karşın Hepatit C ve benzeri başka aşılarda kullanılarak, insan sağılığına zararsız olduğunun test edildiğini kaydeden Ünal, “Dünya Sağlık Örgütü ve ilaç firmalarının bilerek insanlara zararlı bir şey yapacağına inanıyor musunuz” dedi.
Grip mevsiminde bulunulması ve domuz gribi salgını olması nedeniyle grip teşhisi konulan herkesin domuz gribi olması olasılığının yüksek olduğunu anlatan Ünal, tedavide tamiflu tablet ile relenza sprey kullanıldığını belirtti.

Tedaviye ilk 48 saat içinde başlanmasının virüs bulaşıcılığının ortadan kaldırılması sonucunu yarattığını ifade eden Ünal, "Domuz gribinde esas tedavi, tüm diğer türlerde olduğu gibi evde istirahat, iyi beslenme, hastaların maske takmasıdır" dedi.

Ünal, basın toplantısının ardından KKTC sağlık çalışanlarına grip, domuz gribi virüsü ve domuz gribi aşısı hakkında konferans verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!