KKTC ve Suriye arasında feribot seferleri başlıyor

Güncelleme Tarihi:

KKTC ve Suriye arasında feribot seferleri başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 14:39

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Suriye arasında, yaklaşık 30 yıl sonra yeniden tarifeli feribot seferleri başlıyor.

Haberin Devamı

Gazimağusa ile Lazkiye arasında yarın tanıtım seferi yapılacak ve Ramazan Bayramı'nda da doğrudan tarifeli feribot seferlerine başlanacak.
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, “yaklaşık 30 yıldan beri durdurulmuş olan seferlerin yeniden başlamasıyla KKTC ve Suriye arasında başta ekonomik, kültürel ve turizm alanında olmak üzere her alandaki ilişkilerde büyük gelişmeler yaşanacağını ve var olan ilişkiler büyük ivme kazanacağını” söyledi.

Turgay Avcı, makamında düzenlediği basın toplantısında, “iktidara geldikleri ilk günden itibaren yıllar boyunca ihmal edilmiş olan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ve İKT'ye üye ülkelerle ilişkileri geliştirmek için yoğun gayret göstereceklerini” belirttiğini anımsatarak, şunları söyledi:
“Bakanlığımızın yoğun çalışmaları sonucunda İKT sekretaryasıyla kurulan düzenli ilişkiler, üye ülkelerle olan ilişkilerimizi de olumlu yönde etkilemiş ve geçtiğimiz dönemlerde KKTC ile ilişki kurmaktan kaçınan birçok üye ülkeyle artık daha yakın temaslar kurulmaya başlanmıştır.”
Bu çerçevede, komşu ülke Suriye'yi son iki ay içinde iki kez ziyaret ettiğini, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla Suriye denizcilik, ticaret, sanayi ve turizm odaları nezdinde temaslar yapıldığını kaydeden Avcı, Suriye'den de iki farklı heyetin KKTC'yi ziyaret ettiğini anlattı.

“VAR OLAN İLİŞKİLER BÜYÜK İVME KAZANACAKTIR”

Avcı, Suriye'ye feribot seferlerinin başlamasının, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine de katkıda bulunacağını belirterek, şöyle konuştu:
“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından KKTC'ye haksız bir şekilde uygulanan izolasyonların ortadan kaldırılması yönündeki yoğun çalışmaların sonucunda, ülkemiz açısından çok hayırlı ve olumlu bir haberi bugün sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bir süreden beri devam eden görüşmeler sonucunda iki ülke arasında tarifeli feribot seferlerinin Ramazan Bayramı itibarıyla başlaması kararlaştırılmıştır.
Yaklaşık 30 yıldan beri durdurulmuş olan bu seferlerin yeniden başlamasıyla KKTC ve Suriye arasında başta ekonomik, kültürel ve turizm alanında olmak üzere her alanda ilişkilerimizde büyük gelişmeler yaşanacaktır. Her iki ülkenin iş adamları, özel sektörleri ve sivil toplum örgütleri arasındaki var olan ilişkiler büyük ivme kazanacaktır.”
Avcı, yarın sabah Gazimağusa Limanından ayrılacak bir feribotun, Suriye'nin Lazkiye Limanına günü birlik bir tanıtım turu düzenleyeceğini kaydetti.
Ramazan Bayramı itibariyle iki ülke arasında tarifeli feribot seferleri yapılmasının karara bağlandığını ifade eden Turgay Avcı, “İki ülkenin ilgili seyahat acenteleri, haftada kaç sefer gerçekleşeceğini önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacaklardır” dedi.

“BU İLİŞKİLER YÜKSEK ÖĞRENİM ALANINA DA YANSIYACAK”

Avcı, Suriye'den KKTC'ye daha fazla öğrenci beklediklerini de kaydederek, şunları söyledi:
“İki ülke arasındaki karşılıklı feribot seferlerinin başlaması ile Suriye ile olan ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin büyük gelişme göstereceği ve özellikle ticaret ve turizm konularında iş adamlarımızın Suriyeli meslektaşları ile yakın işbirliğine girecekleri şüphesizdir.
Bu ilişkilerin yüksek öğrenim alanına da yansıyarak üniversitelerimize daha fazla Suriyeli öğrenci çekebileceğimizi de düşünmekteyiz.
Bakanlığımız, ekonomimizin kalkınması ve iş adamlarımıza yeni ticari bağlantıların ve olanakların yaratılabilmesi için yurt dışındaki tüm temsilciliklerini seferber etmiş bulunmaktadır. Özellikle başta Katar, Kuveyt ve Umman olmak üzere Körfez ülkelerinde yeni temsilcilikleri süratle devreye koyarak, iş adamlarımızın ve turizmcilerimizin hizmetine hazır hale getirilecektir.”
Suriye ile sağlanan bu somut gelişmenin önümüzdeki günlerde bölgedeki diğer ülkelere yapacakları girişimler konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Avcı, “Önümüzdeki günlerde bazı başka İKT üyesi ülkelere yönelik açılımlarımız da günü geldiğinde siz değerli basın mensuplarıyla paylaşılacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!