KKTC tüp bebekte donör uygulamasını yasakladı

Güncelleme Tarihi:

KKTC tüp bebekte donör uygulamasını yasakladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 00:00

KKTC Sağlık Bakanlığı, uzun yıllardır tartışılan başkasına ait yumurta ve sperm kullanılarak tüp bebek uygulamasını yasakladı. Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Kaşif, Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile konuyu ele aldığını ve KKTC Bakanlar Kurulu’nun bugün onaylayacağı tüzük ile artık Ada’da tüp bebek için donör alımı ya da ithalinin yasaklanacağını açıkladı.

KKTC Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Kaşif, tüp bebek yasağı ile ilgili olarak Hürriyet’e yaptığı açıklamada, başkasına ait yumurta ve spermin sadece Ada’dan alınmadığını söyledi.

Bir süre önce yaptıkları araştırmada, yurtdışından kayıtdışı ve kontrolleri yapılmamış sperm ve yumurta getirildiğini tespit ettiklerini vurgulayan Kaşif, bunların da anne adaylarına yerleştirildiğini belirlediklerini söyledi. Ortaya çıkan bu tür uygulamaların son derece sakıncalı sonuçlar doğurduğunu kaydeden Kaşif, tüp bebek merkezlerinin çalışmalarını belirleyen tüzükte değişiklik yaptıklarını ve bundan sonra başkalarından yumurta ya da sperm alınarak tüp bebek uygulaması yapılmayacağını söyledi.

KKTC Sağlık Bakanı şöyle konuştu: “Donörlerin kullanımı bilimsel olarak denetim, inceleme ve kontrol altında olabilse elbette ki insanlık açısından, evlada hasret çekenler için iyi bir olay. Ancak ülkemizde uygulanan sistemde donörlerden alınacak yumurta ve sperm gibi materyallerin incelenmesi, aile ağacı bilinmeden uygulanması birçok sakınca doğuruyor. Gerekli alt yapı yor. Hukuki sonuçları da var. Miras hukukunu etkiliyor. Biz tüp bebek merkezlerini kapatmıyoruz. Sadece, başkalarına ait yumurta ve spermlerin transferine yasak getiriyoruz.”Hazırladıkları yeni tüzüğü Türkiye’nin uyguladığı tüzük ile hemen hemen aynı hale getirdiklerini ifade eden Kaşif, KKTC Bakanlar Kurulu’nun bugün yeni tüzüğü onaylayarak yürürlüğe sokacağını da söyledi. Jinekologlardan oluşan özel bir denetim ekibi de oluşturduklarını söyleyen Ahmet Kaşif, donör kullanılarak yumurta ve sperm alınmasına devam edilmesi halinde, işletmeleri kapatmaktan çekinmeyeceklerini de belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!