KKTC’de Rum kilisesi nikah kıymaya başladı

Güncelleme Tarihi:

KKTC’de Rum kilisesi nikah kıymaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 00:00

Ukraynalı İrena, aşık olduğu İspanyol Juxy’ye ’Kilise nikahı isterim’ diye tutturunca, KKTC hükümeti 32 yıldır ilk kez Güzelyurt’taki Aya Mamas kilisesine nikah kıyma izni verdi.

KKTC’nin Güzelyurt ilçesindeki tarihi Aya Mamas kilisesinde dün 1974 yılından bu yana ilk kez nikah kıyıldı. KKTC’de tanışan İspanyol genç Juxy Jose ile Ukraynalı gelin İrena, kilise papazı Kostis Kiriakidis’in yönettiği törenle dünya evine girdiler. Böylece KKTC’de Rum kiliseleri dini ayinin yanısıra evlilik törenlerine de açılmış oldu.

Kıbrıslı Türk akrabasını görmek üzere KKTC’ye gelen İspanyol genç Juxy Jose, Girne’de tanışarak aşık olduğu Ukraynalı İrena ile evlenmeye karar verdi. İspanyol genç, gelin adayının, ’Ben Ortodoks Hıristiyanım. Kilisede nikah isterim’ ısrarı üzerine geçen ay KKTC hükümetine başvurdu. KKTC yetkililerin iznini alan çift daha sonra, 2 yıldır dini ayin yapılan Güzelyurt’taki tarihi Aya Mamas kilisesinden gün aldı.

RUM PAPAZ: BU BİR FIRSATTI

Rum tarafında yaşayan ve 1974 öncesi Kilise Metropoliti olan Neofitu, 32 yıl aradan sonra kilisenin evlilik cüzdanı vermeye başlayacağına dikkat çekerek, ’Bu fırsatı iyi değerlendirelim’ dedi ve gerekli izni verdi.

İspanyol damat ve Ukraynalı gelin dün akrabaları ve arkadaşlarının katıldığı bir törenle kilisede dünya evine girdiler. Resmi nikah da kıydırdıklarını belirten çift, Aya Mamas kilisesinin nikah törenlerine açılmasına aracı olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Gelin İrena artık soyadının ’Jose’ olduğunu belirterek, kızlık soyadını açıklamadı.

Nikahı kıyan Aya Mamas papazı Kostis Kiriakidis ise Rum medyasına, ’İşgal altındaki Aya Mamas Kilisesi’nin faal hale gelmesine dönük böyle bir fırsat verilmesi hem beni hem de metropoliti memnun etmiştir. Böyle fırsatlar verildiğinde bu fırsatları hemen değerlendirmek zorundayız’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!