Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rahim kanserinde yeni test metodu

JOURNAL of the American Medical Association'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, rahim kanserinin teşhisinde kullanılmak üzere yeni bir teknik geliştirildi. Kadınların evde kendilerinin de yapabileceği bu test, şu an kullanılmakta olan pap smear yöntemine oranla çok daha ucuz ve etkin. Uzmanlar, rahim kanserinin tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu, her yıl 400 bin kadının rahim kanserine yakalandığını ve 200 bin kadının bu hastalıktan öldüğünü söylüyor. Bu yeni test sayesinde erken teşhis oranın % 84 oranında artması bekleniyor.

Spor + Uyku = Gençlik

BİLİM adamları, günde 6 ila 8 saat arasında uyku uyuyan ve spor yapan insanların ortalama 3 yaş gençleştiğini saptadılar.

Her hafta bir kez yapılan sporun, günde 600 metre yürümenin bile, uykusuzluk çekenlerin sorunlarının çözümüne yardımcı olduğu bildirildi. Bu konudaki araştırma raporu, http://www.RealAge.com adresli internet adresindeki bilim sitesinde yayımlandı.

İnternette ‘gerçek yaş’ konusunda açılan bilimsel sitede, insanların doğum tarihleriyle belirlenen yaşlarının yanı sıra fizikleri ve yaşam biçimleriyle belirlenen ‘gerçek yaşlarının’ da saptanabildiği belirtiliyor.=

Yara izlerini yok eden sprey

NEW Scientist bilim dergisinin son sayısında yer alan bir makaleye göre yaraların iz bırakmadan iyileşmesini sağlayabilecek yeni bir sprey geliştirdi.

Sprey, yaranın üzerinde örümcek ağı gibi tabaka oluşturuyor. Tabaka bakterilerle ayrışabilen polimerden oluşuyor ve yarayı hasır gibi örterek, iyileşmesini sağlıyor. Bu tabaka, kolajen hücrelerinin tıpkı bebek cildi gibi esnek bir deri oluşturmasına destek oluyor.

Deneme aşamasında olan sprey, İngiliz biyo teknoloji şirketi Electrosols tarafından üretildi. Büyük bir kalem büyüklüğünde olan spreyin ilk yardım çantalarında taşınabileceği ve doktorlar tarafından kullanılabileceği belirtildi.

Boris Yeltsin vakıf kuracak

RUSYA eski lideri Boris Yeltsin boş vakitlerini değerlerdirmek için vakıf kurma kararı aldı. Yeltsin'in akıl hocası ve en yakınındaki insan olarak bilinen kızı Tatyana Dyachenko, ekonomi gazetesi Kommersant'a yaptığı açıklamada, babasının hacı olmak için Kudüs'e de gideceğini söyledi. Dyachento, kurulacak vakıfta Yeltsin'in iki danışmanının da yer alacağını kaydetti. Yeltsin'in kızı ayrıca, kurulacak vakıfta bir kütüphane ile arşivini bulunacağını da sözlerine ekledi.

İtalya'ya Van Gogh cezası

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Van Gogh'un ‘Genç Köylü’ adlı tablosunun satışında, sahibine gerçek değerinde çok az ücret ödeyerek satın alan İtalyan hükümetini suçlu bularak maddi tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme, İtalyan hükümetinin, satış esnasında kendisine ayrıcalık tanınmasıyla ilgili hakkı suistimal ederek, gerçek değerinin 25'te biri olan 600 milyon lirete söz konusu tabloyu İsviçreli bir satıcıdan satın almasının, İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ‘mülkiyet hakkı’ ile ilgili maddesine aykırı olduğu kanaatini getirdi.

Truva atlı soygun

İTALYA'nın başkenti Roma'da önceki gün ilginç bir soygun yaşandı. ‘Yaratıcılık dolu’ soygunların yaygın olduğu başkette üç kişi ellerinde 60 santim genişliğinde büyük bir kutuyla Via Casilina postahanesine geldi. Ağır kutuyu postayla göndermek istediklerini söyleyen 3 kişi daha sonra bir kenarda beklemeye başladı. Bu sırada kutunun içinden çok kısa boylu bir adam fırladı. Elindeki otomatik silahla, ‘Truva atlı soyguncu geldi. Ellerinizi kaldırın yere yatın’ diye bağırdı. Postanedekiler önce şaka yapılıyor zannetti ancak, ‘Truva atı soyguncusu’ ve arkadaşları veznelerdeki 85 milyar lira parayı alıp kayıplara karıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!