Kırgızistan’da devlet ‘sil baştan’

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistan’da devlet ‘sil baştan’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 00:00

Kırgızistan, binlerce kişinin yaşamına mal olan Özbek azınlık karşıtı şiddet olayları sonrası dün geçici hükümetin Başkanı Roza Otunbayeva’nın 1.5 yıl süreyle devlet başkanı ve yeni hükümet kuruluna dek geçici başbakan olarak görev yapmasını da öngören anayasa değişikliği referandumu için sandık başına gitti.

2 milyon 800 bin seçmenin oy kullanabildiği referandumda, devlet başkanının yetkilerinin azaltılması, mecliste sandalye sayısı ile birlikte görev ve yetkilerinin artırılması gibi konulardaki anayasal değişiklikler oylandı. Otunbayeva’nın sandıklar kapanmadan “onaylandı” dediği referanduma halkın yüzde 90’ının “evet” dediği açıklandı. Yorumculara göre Kırgızistan devletinin “sil baştan” yeniden şekillendirileceği bir süreç başlayacak.

Silah gölgesinde

Referandum olağanüstü şartlarda yapıldı, bazı sandıklar askeri araçların üstüne kondu. 11 Haziran’da başlayan şiddet olaylarının temelinde etnik gerilim değil, geçici yönetimin, muhaliflerini ortadan kaldırarak bu referandumdan evet sonucu çıkarma hedefi olduğu öne sürülmüştü.

2012’ye kadar başkan Roza
/images/100/0x0/55eb416ef018fbb8f8b55c58

Kanlı etnik çatışmaların yaşandığı Oş şehrinde sıkı güvenlik önlemleri altında oyunu kullanan geçici yönetimin lideri Roza Otunbayeva, “Halkımız son 20 yılda ülkemizin kaderini belirleyecek en önemli kararını bugün verdi. Anayasa değişikliği onaylanmıştır. Ağalık-beylik rejimi yerine devletin sorumluluklarını yerine getirdiği normal bir toplum şekillenmeye başlanacak” dedi.

Yeni Kırgızistan anayasası 31 Aralık 2011 tarihine kadar başkanlık sisteminden çoğulcu parlamenter rejime geçişi öngörüyor. Bu tarihe kadar Otunbayeva tek lider olacak. Ekim 2010’da genel parlamento seçimleri yapılacak. En çok milletvekili çıkartan parti Kırgızistan başbakanını belirleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!