Kırgız muhalifler bir kamu binasını daha ele geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Kırgız muhalifler bir kamu binasını daha ele geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2005 09:38

Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev'in istifasını talep ederek Oş ve Calalabad kentlerinde ayaklanan muhaliflerin, ülkenin güneyinde bir hükümet binası daha ele geçirdikleri bildirildi.

Haberin Devamı

Yetkililer, Kadimçay bölgesindeki Pulgon kentinde bulunan bir hükümet binasının muhalifler tarafından basıldığını söylediler.
  
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Nurdin Zangarayev, 300 kadar protestocunun binayı bastığını, silahlı olup olmadıklarını bilmediğini belirtti.
  
Muhalif yetkililer ise, yaklaşık 600 protestocunun, binanın kontrolünü kan dökmeden ele geçirdiğini söylediler.
  
Kırgızistan'da 27 Şubat'ta yapılan genel seçimlerin ilk tur sonuçlarına itiraz eden protestocular, ülkenin en büyük ikinci kenti Oş ile Calalabad'da kontrolü ele geçirmiş ve bu iki kent yağmalama ve şiddet olaylarına sahne olmuştu.

 

İÇİŞLERİ BAKANI VE BAŞSAVCI GÖREVLERİNDEN ALINDI
  
Kırgızistan İçişleri Bakanı Bakirdin Subanbekov ile Başsavcı Mıktıbek Abdıldayev görevlerinden alındı.
  
Devlet Başkanı Askar Akayev, bugün imzaladığı kararnameyle İçişleri Bakanı Subanbekov ile Başsavcı Abdıldayev'i görevlerinden aldı.
  
Akayev, Subanbekov ile Abdıldayev'in yerlerine ise Başbakan Yardımcısı Keneşbek Düşabeyav'i geçici olarak İçişleri Bakanlığı'na, Marat Sultanov'u da yine geçici olarak Başsavcılık görevine atadı.

 

Haberin Devamı

ÖZBEKİSTAN: SORUNLAR DIŞ GÜÇLERİN ETKİSİNDE KALMADAN ÇÖZÜLMELİ
  
Özbekistan, Kırgızistan'da seçimlerden sonra özellikle güneyde baş gösteren olaylara ilişkin olarak, “sorunların dış güçlerin etkisinde kalmadan çözülmesini” istedi.
  
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, komşu ülke Kırgızistan'ın güneyindeki olayların endişe ile izlendiği ifade edildi.
  
Seçimlerin, ülkelerin iç meselesi olduğu hatırlatılan açıklamada, seçimlerde gücün seçmenlerden oluştuğu ve seçimlerin dış etken ve baskılardan uzak, hür irade ile yapılması gerektiği belirtildi. “Seçim sonuçlarının bazı siyasi parti ve grupları tatmin etmemesi nedeniyle çıkan kargaşanın diyalog ve kanunlar çerçevesinde giderilmesi gerektiği” ifade edilen açıklamada, Özbekistan'ın, Kırgız halkının karşı karşıya bulunduğu bu sınavı geçerek, sosyal ve siyasi istikrarı koruyacağına inandığı bildirildi.

 

Haberin Devamı

SAAKAŞVİLİ, ARABULUCU OLMAK İSTİYOR
  
Kırgızistan'da yaşanan olaylar çeşitli ülkeler tarafından endişeyle izlenirken, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Kırgız yönetimi ile muhalefet arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu açıkladı.
  
Akipress'in haberine göre Saakaşvili, Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev'e bir mektup göndererek, Kırgızistan'a dostluk eli uzatmak istediğini bildirdi.
  
Mektupta, Kırgız yönetimi ile muhalifler arasında arabuluculuk için bu ülkeye gelebileceğini belirten Saakaşvili, bunun Kırgızistan'ın içişlerine karışmak şeklinde değerlendirilmemesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!