Kimyasal Ali’yi oy için asacaklar

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal Ali’yi oy için asacaklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 00:00

Irak’ta 2003’te ABD işgaliyle devrildikten sonra yakalanıp asılan Saddam’ın “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el-Mecid, hakkındaki idam kararının infazı için Bağdat’taki bir cezaevine getirildi. Şiiler, El-Mecid’i asarak Şiilere seçim hediyesi yapmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

SADDAM’ın Halepçe’ye kimyasal saldırı emrini yerine getiren Kimyasal Ali’nin, 3 ay sonra yapılması beklenen genel seçimlerden önce asılması bekleniyor. Üç yıl önce Saddam’ı bayram hediyesi olarak astıran Şii Başbakan Nuri el Maliki’nin, yine rakiplerine karşı oylarını artırıp avantaj sağlayabilmek için Ali’yi de seçime az bir süre kala idam ettireceği tahmin ediliyor.
Ali, Halepçe’de Kürtlere soykırım uyguladığı gerekçesiyle yargılandığı mahkeme tarafından suçlu bulunarak, 2007’de ölüme mahkum edilmişti. Kimyasal Ali’nin infazının yapılabilmesi için, ABD askeri üssündeki cezaevinden alınarak, Irak makamlarının denetiminde olan Bağdat’taki bir hapishaneye getirildi.
İyi satranççı
Irak’taki görevini tamamlayarak ülkesi ABD’ye dönen çavuş Jason Sparlin, yerel bir gazeteye Kimyasal Ali’yi gördüğünü söyledi. Çavuş Sparlin, şunları anlattı:
“Üsteki cezaevinde Kimyasal Ali ile karşılaştım. Ama o cezaevinden ayrılana kadar, onun kimliğini bilmiyordum. O gittikten sonra onun gerçek kimliğini öğrendim. Sık sık askerlerle satranç oynardı.
Garip ama son derece hoş bir insandı ve güzel konuşan biriydi. Satrançta da çok iyiydi.”

Haberin Devamı

Seçimler şubat ayında

IRAK’ta Sünnilere, göçmen durumuna düşenlere ve azınlıklara yeterince söz hakkı tanımadığı gerekçesiyle, Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi tarafından veto edilen seçim yasası, üzerindeki pürüzlerin giderilmesi üzerine kabul edildi.
Yasayla birlikte mecliste 275 olarak öngörülen sandalye sayısı, 325’e çıkarıldı. Anlaşmaya göre, 310 sandalye 18 eyalet arasında paylaştırılacak. Kalan ise yurtdışındaki Iraklılara ayrılacak.
16 Ocak’ta yapılması planlanan genel seçimler ertelenmişti. Seçimlerin 27 şubatta yapılması planlanıyor.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!