'Kimseden izin almayız, operasyonu yaparız'

Güncelleme Tarihi:

Kimseden izin almayız, operasyonu yaparız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2007 11:08

Times'a açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, "Sabrımız tükendi. Ülkemizi savunmak için kimseden izin almak durumunda değiliz. Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK'lı teröristlere yönelik operasyon yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

Rice: Bize birkaç gün müsaade edin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük İngiltere ziyareti öncesi İngiliz The Times gazetesine konuştu. Gazetenin internet sitesinde yayımlanan röportajda Erdoğan, Kuzey Irak'ta yuvalanan  PKK'lı teröristlere yönelik operasyon yapılacağını söyledi. Haberde, Erdoğan'ın Amerika ve NATO'dan gelen bütün durdurma çabalarına  rağmen operasyonun yapılacağı yolunda açıklamada bulunduğuna dikkat  çekilirken, bu açıklamanın terör örgütü PKK'nın dün ortaya çıkan son  eyleminden önce yapıldığına da işaret edildi.

"SABRIMIZ TAŞTI, KİMSEDEN İZİN ALACAK DEĞİLİZ"

Erdoğan'ın, ABD ve Irak yönetiminin defalarca uyarılmış olmasına rağmen  terör örgütü PKK mensuplarını Kuzey Irak'tan atmak için hiçbir girişimde  bulunmadıklarından yakındığına işaret edilen haberde, Erdoğan'ın  Türkiye'nin sabrının taştığını söylediği ve her ülkenin kendisini  savunma hakkı bulunduğunu hatırlattığına işaret edildi.   Times, Başbakan Erdoğan'ın, “Ne gerekiyorsa yapılacak. Kimseden izin  almak zorunda değiliz” dediğini de duyururken, Erdoğan'ın ayrıca  Türkiye-ABD ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Haberde, Erdoğan'ın Türkiye'de giderek yükselen Amerikan karşıtlığına  dikkat çekerken, Amerika'nın Irak'ta yürüttüğü askeri harekatın  başarısız olduğu değerlendirmesinde bulunduğu ve ABD Kongresi'nin Ermeni  tasarısını onaylaması halinde söz konusu ülkenin “çok önemli bir  dostunu kaybedeceği” uyarısı yaptığı kaydedildi.
       
BAŞKAN BUSH'A TEŞEKKÜR
       
Başbakan Erdoğan'ın, Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı için de “ABD yönetiminin bunu engellemek için elinden  gelen her şeyi yaptığını samimiyetle ifade etmek istiyorum. (ABD Başkanı  George) Bush ve (ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza) Rice başta olmak  üzere ABD üst yönetimine bu yöndeki çabaları için teşekkür ediyorum”  dediği belirtildi.

Times muhabirleri, "Başbakan Erdoğan'ın röportaj boyunca, Batı'dan gelen  bekleme taleplerini kabul edecek görünmediği" yorumuna da yer verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın, PKK'nın ABD ve Irak hükümetinin arkasına gizlenmeye  çalıştığını söylediği belirtilen haberde, Erdoğan'ın, terör örgütünün  Amerikan silahları kullandığı yolundaki sözlerine de yer verildi. Times,  Başbakan'ın, “Başkan Bush'a pek çok kez bu konuda ne kadar hassas  olduğumuzu söyledik ama henüz tek olumlu, somut netice alamadık”  şeklindeki sözlerine dikkat çekti.
       
"HAKLARIMIZ VAR BUNU KULLANIRIZ"
      
Hedefte masum siviller ve Irak'ın toprak bütünlüğünün bulunmadığı,  sadece PKK'nın bulunduğunu da belirten Erdoğan'ın, PKK'nın sürekli Türk  hedeflerine yönelik saldırılar yaptığının altını çizdiği kaydedildi.
         Başbakan Erdoğan'ın “eğer komşu bir ülke terörizm için güvenli bir  sığınak işlevi görüyorsa bizim uluslararası yasalara göre haklarımız  vardır ve bunları kullanırız, bunun için de kimseden izin almayız”  dediği bildirildi.

Haberin Devamı

OPERASYONDAN VAZGEÇME ŞARTI       

Times, Başbakan Erdoğan'ın, askeri operasyondan ancak Amerika ve  Iraklıların PKK'nın kuzey Irak'tan atılmasını sağlaması, PKK kamplarının  kapatılması ve örgüt liderlerinin Türkiye'ye teslim edilmesi halinde  vazgeçileceğini söylediğini de bildirdi.

TIMES'A KARAYILAN SİTEMİ

Times muhabirleri, Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta yayımlanan PKK terör  örgütü elebaşısı Murat Karayılan ile yapılmış röportaja yer verilmesi  nedeniyle The Times gazetesine sitem ettiğini de belirtirken, Erdoğan'ın  Times'ın kendisinin böylece bir propaganda malzemesi olarak  kullanılmasına izin vermiş olduğunu söylediğine dikkat çekti.

"VERİLEN SÖZLER TUTULMADI"
       
Erdoğan'ın, ABD'yi, sürecin sonucunda önemli bir dostu kaybedebileceği  yolunda uyardığı da kaydedilen haberde, Başbakan'ın Fransa, Almanya ve  Avusturya gibi bazı AB ülkelerini de Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça  karşı çıktıkları için eleştirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Times, İngiltere'nin Türkiye'yi başından beri desteklediği ancak 2005  yılında müzakereler açılırken Türkiye'ye destek veren diğer bazı üye  ülkelerin sözlerini tutmadıklarını söyleyen Erdoğan'ın, Türkiye'nin  AB'nin pek çok yeni üyesinden daha gelişmiş bir ülke olduğunu  hatırlattığını yazdı.

Times, Başbakan'ın bütün eleştirilerine rağmen Türkiye'nin kaderini  Rusya ve Doğu'ya değil Batı'ya bağladığını söylediğini de kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!