Kilogram devrimi

Güncelleme Tarihi:

Kilogram devrimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2018 08:30

1889 yılından bu yana evrensel ağırlık ölçüsü kilogramın hassas ölçeri olan, ‘Büyük K’ adlı platinyum-iridyum alaşımı silindir şeklindeki metal kütle emekli oldu. Kilogramın ağırlığı Planck sabiti birimi ve Kibble dengesi diye bilinen ölçüm cihazıyla takip edilecek.

Haberin Devamı

Fransa’nın Versailles kentinde yeni hassas ağırlık ölçüsünün kabulü için dün uluslararası bir konferans toplandı. 50’den fazla ülke temsilcisinin katıldığı toplantıda ağırlık için yeni bir ölçü yönteminin standart hale gelmesi kabul edildi.

‘PLANCK’ SABİTİ

Uluslararası Fizik Laboratuvarı’nda bilim insanları, ‘Büyük K’nın çevresel şartlardan atomlarını kaybettiğini ve zarar görebilecek durumda olduğu gerekçesiyle de yeni bir hassas ölçü sisteminin mevcudun yerine geçmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Bu silindir şeklindeki aygıt Fransa’nın başkenti Paris’te muhafaza ediliyordu. Oylamada kabul edilen yeni ölçü sistemi, kuantum mekaniğinde bir ölçü birimi olan ‘Planck’ sabiti ve onu ölçen Kibble dengesi oldu. Kibble, adını geliştiricisi olan ve Bryan Kibble adlı fizikçiden alıyor. Kilogramın gündelik hayattaki 1000 gram olan değeri ise değişmeyecek. Ancak çok küçük parçacıklar ile devasa kütlelerin yeni prototip cihaz ile ağırlık ölçümü, çok daha doğru sonuç verecek ve evrensel olarak da geçerli olacak. Eski hassas ölçü kütlesi ‘Büyük K’ ve resmen kabul edilmiş 6 kopyası ise Paris’in dışında bir yerde güvenlikli bir kasa dairesinde muhafaza edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!