Kiliseyi taciz vurdu: 660 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Kiliseyi taciz vurdu: 660 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 00:00

Los Angeles Katolik Kilisesi, kendisine bağlı din adamlarının karıştığı cinsel taciz olayları için 660 milyon dolar tazminat ödeyecek. Rahipleri tacizle suçlayan 500’den fazla davacıyla anlaşma yoluna giden kilise, rekor miktardaki tazminatı ödemek için çok katlı bir idare binası ile elli kadar gayrimenkulünü satacak.

ABD’de, Los Angeles Katolik Kilisesi Başpiskoposluğu, din adamlarının geçmişe uzanan cinsel taciz olayları için 660 milyon dolar tazminat ödemeye hazırlanıyor.

Kilise, din adamları tarafından taciz edilen 500’ü aşkın davacı ile anlaşma yoluna gitti. 660 milyon dolar, cinsel taciz iddialarına karşı bir kilise tarafından ödenen "en yüksek miktar" olacak. Her davacıya 1.2 ila 1.3 milyon dolar verileceği belirtiliyor.

Varılan anlaşmaya göre, tacizci rahiplerin gizlilik derecesi taşıyan dosyaları da serbest bırakılacak. Böylece, Kilise liderlerinin tacizci rahipler konusunda nasıl davrandıkları ve olayları örtmeye çalışıp çalışmadıkları ortaya çıkacak.

ABD’deki Katolik kiliseleri, 1950’lere kadar uzanan taciz vakaları için, şimdiye kadar iki milyar dolar para ödeyerek anlaşma yoluna gittiler. Bazı kiliseler kapılarını kapatırken, bazıları da ise iflasa karşı korunma talebinde bulundular.

2002’de, Boston Katolik Kilisesi’nde patlak veren cinsel taciz skandalı hızla başka bögelere de yayıldı. Genç yaşlarda tacize uğrayanlar örgütlenerek yasal haklarını aramaya başladılar. California’nın Orange Bölgesi Katolik Başpiskoposluğu 100 milyon dolar tazminat ödedi. Yine Los Angeles Kilisesi adına, bugüne kadar 86 vaka için 114 milyon dolar ödendi.

Los Angeles Katolik Kilisesi Kardinali Roger Mahony, cemaate yolladığı bir mektupta, paraları ödeyebilmek için çok-katlı bir idare binası ile elli kadar gayri-menkulü satacaklarını bildirdi.

Katolik kilisesi’ndeki cinsel taciz skandalları ve bazı Kilise liderlerinin olaylardan haberdar olmalarına rağmen gerekli önlemleri almamaları, ABD’de ciddi bir şok yaşanmasına neden olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!