Kıbrıs'ta kader anı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta kader anı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 24, 2004 12:20

Kıbrıs'ta iki halk bugün sandık başına giderek, BM Genel Sekreteri Annan'ın başlatığı tarihi çözüm sürecinde son sözü söylüyor. Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, Annan Planı'na "evet" derlerse, 1 Mayıs'ta iki kesim "Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti" çatısı altında AB'ye girecek. Taraflardan biri hayır derse, Rum kesimi AB'ye girecek, Yeşil Hat AB sınırı olacak.

Haberin Devamı

İsviçre'de Mart ayının son haftasında yapılan zirveden sonra BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından son hali verilen planının yaşama geçip geçmeyeceği ''evet'' ve ''hayır'' oylarına bağlı.

Uzun zamandır sadece Kıbrıs ve anavatanlarda değil, dünya gündeminde de ön sıralara oturan Kıbrıs sorunu, referandumlardan çıkacak sonuca göre yeni bir döneme girecek. Birçok siyasinin birleştiği görüş, sonuç ne olursa olsun 25 Nisan'da her şeyin eskisi gibi olmayacağı yönünde.

KIBRIS KENDİ KADERİNİ TAYİN İÇİN SANDIK BAŞINDA

Eş zamanlı yapılan referandumda taraflardan birinden ‘hayır’ yanıtı çıkarsa plan geçersiz sayılacak. Annan Planı, Kıbrıs tarihinde halk oyuna sunulan ilk konu olma özelliğini de taşıyor. Kıbrıslı Türk ve Rumlar, planla birlikte ilk kez herhangi bir konuda halkoyuyla karar alacaklar.

Haberin Devamı

SEÇİM AYNI SAATTE BİTECEK

Rum tarafında referandum Türk tarafından bir saat önce başlayıp sona erecekti. Ancak Rum Meclisi son anda, oy verme saatini ileriye aldı ve referandumun Türk tarafıyla aynı anda sona ermesini kararlaştırdı.  

Oy verme iÅŸleminin saat 08.00'de baÅŸladığı KKTC'de 563 sandıkta 143 bin 638 seçmenin oy kullanma hakkı var. Oy vermenin saat 18.00'de sona ereceÄŸi referandumda, resmi olmayan sonuçların saat 21.00 civarında alınması bekleniyor.Â

Kıbrıs Rum kesiminde, toplam 479 bin 551 seçmen oy kullanacak. Sandıklar saat 17.00'de kapandıktan sonra, oy sayım işlemi KKTC ile eş zamanlı olarak saat 18.00'de başlatılacak. Rum seçim kurulunun yaptığı açıklamaya göre, sayımın iki saatten az bir süre içinde tamamlanması ve gayrıresmi kesin sonuçların saat 19.00 ila 20.00 arası kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
 
HABER YASAÄžI

Referandum yasakları çerçevesinde bugün saat 19.00'a kadar radyo, televizyon ve her türlü yayın organından haber, tahmin ve yorum yapmak suç teşkil edecek. Seçmenler kayıtlı oldukları sandıklarda fotoğraflı kimlikleri ile oy kullanabilecek, yanlarında cep telefonu, telsiz ve fotoğraf makinası bulunduramayacak. İçkili eğlence yerleri de oy kullanma süresi çerçevesinde kapalı olacak, alkol satışı da yapılmayacak.

Haberin Devamı

MEYDANA DEV EKRAN

Başkent Lefkoşa'nın merkezindeki Yüksek Mahkeme Binası'nda oy sayım işlemleri yapılacak. Tarihi Saray Oteli'nde basın merkezi kuran KKTC makamları, otelin ve mahkeme binasının bulunduğu meydana dev ekrandan referandum sonuçlarını yansıtacak.

Referandumu takip etmek için KKTC'ye gelen Türkiye doğumlu gazetecileri, geçişler serbest olmasına rağmen ‘yasadışı limanlardan giriş yaptıkları' iddiasıyla sokmayan Rumlar, bugün Türk gazetecileri otobüslerle Rum kesiminde kabul edecek. Rumlar, siyasi liderlerin oy kullanırken görüntülenmesine izin verecek. Yunanistan üzerinden Kıbrıs Rum Yönetimi'ne gelen Türk gazetecilere ise her türlü imkan tanınıyor.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE TARÄ°HÄ° SORU

Oy pusulasındaki, ''Kıbrıs'ın Avrupa BirliÄŸi'ne birleÅŸik olarak gireceÄŸi yeni düzeni hayata geçirecek KuruluÅŸ AnlaÅŸması ve tüm eklerini; Kıbrıs Türk Devleti'nin Anayasası'nı ve yürürlükte olacak yasalara iliÅŸkin hükümleri onaylıyor musunuz?'' sorusuna ''evet'' veya''hayır'' diyerek tercih yapacak seçmenler, (X) iÅŸaretli mühür kullanacak.Â

KKTC'DE 3. REFERANDUM

Kıbrıs Türk halkı, yarınki referandumla 1974'ten sonraki siyasi hayatında üçüncü kez referandum için sandık başına gidecek.Â

Ä°lk referandumun yapıldığı 8 Haziran 1975'te, 13 Åžubat 1975'te ilan edilen Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin (KTFD) Anayasası halkın onayına sunuldu. Bu referandumda Güney Kıbrıs'ta kalan Kıbrıslı Türkler de Baf, Limasol ve Larnaka'da, Ankara ve Londra'da yaÅŸayan Kıbrıslı Türkler ise buralardaki temsilciliklerde oy kullandılar.Â

Adalet ve İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından düzenlenen referandumda, dönemin Bakanlık MüsteÅŸarı ve seçim memuru Ahmet Sami'nin Sarayönü'nde halka yaptığı açıklamaya göre, oy kullanan 37 bin 732 seçmenden 37 bin 502'si ''evet'' tercihi yaptı. ''Hayır'' diyenlerin sayısı 230'da kaldı.Â

İkinci referandum ise KKTC Anayasası konusunda yapıldı. KKTC'nin ilan edildiği 15 Kasım 1983'ten sonra Kurucu Meclis'te 12 Mart 1985'te 6 olumsuz oya karşılık 63 olumlu oyla kabul edilen KKTC Anayasası, 5 Mayıs 1985'te halkoylamasına sunulmuştu. Seçmenlerin yüzde 70'inin ''evet'', yüzde 30'unun da ''hayır'' oyu kullandığı halkoylaması sonucu KKTC Anayasası kabul edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!