Kıbrıslı Türklere destek yolu arıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıslı Türklere destek yolu arıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2005 00:00

ABD Dışişleri yetkilisi Doug Silliman, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Dışişleri Bakanı Rice arasındaki görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu hafifletilmesi için yeni destek arayışında olduklarını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın ‘seçilmiş Türk toplum lideri’ sıfatıyla ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile önceki günkü görüşmesinden sonra, Türk gazeteciler için, Güney Avrupa Dairesi Direktörü Doug Silliman tarafından bir brifing verildi.

Silliman, ABD’nin KKTC’yi tanınmaması nedeniyle, Talat’ın ‘Cumhurbaşkanı’ olarak kabul edilmediğini belirtti. Doug Silliman, ABD’nin izolasyonun hafifletilmesi için adımlar attığını ve Kıbrıs Türkleri’ne yeni destek yollarını aradıklarını söyledi. Silliman, izolasyon konusunu Kıbrıs’ta çözümün unsurları arasında gördüklerini kaydetti ve ‘Ekonomik dengesizlik kalkarsa Ada’da çözüm ve birleşme daha kolay olacak’ dedi.

Silliman, BM çerçevesindeki Kıbrıs çözüm sürecine destek olduklarını, ancak bundan sonrasının BM ve tarafların ilerleme isteğine bağlı olduğunu ifade etti. Bir soru üzerine de Silliman, ‘Sayın Talat saygıyı hak ediyor. Biz de Talat’a hak ettiği saygıyı görtermeye çalıştık’ diye konuştu.

TÜRKLER ARTIK DÜNYA DİLİ KONUŞUYOR

Mehmet Ali Talat da, bir basın toplantısı düzenledi ve Kıbrıslı Türklerin tutumunun uluslararası toplum tarafından benimsenen ve desteklenen konuma doğru ilerlediğini söyledi. Talat, ‘Kıbrıslı Türkler artık dünya dili konuşuyor’ ifadesini kullandı.

Talat, Rice’a, izolasyonların kalkmasının Ada’da çözüme yardımcı olacağını anlattığını kaydetti ve Kıbrıslı Türklerin de çözüm istememe gibi bir lüksü olamayacağını kaydetti. Talat, ABD’nin olumlu adımlar attığını ve Washington’dan her türlü desteği beklemeye devam ettiklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!