Kıbrıs'da çifte referandum

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısda çifte referandum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Denktaş Cenevre'de sürpriz yaparak, ulaşılan sonucun halka götürüleceğini söyledi. Ada’nın AB üyeliği de iki halka ayrı ayrı referandumla sorulacak.

KIBRIS konusunda eğer bir anlaşma olursa Rauf Denktaş bunu halka danışmadan imzalamayacak. Dün Cenevre'de başlayan üçüncü tur görüşmelerin ikinci aşamasında bir açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı, hem Kıbrıs konusunda varılan anlaşmanın, hem de adanın AB üyeliğinin iki taraf halkına ‘referandumla’ sorulacağını bildirdi.

5-12 Temmuz tarihlerinde ilk aşaması yapılan toplantılardan sonra Ada'ya dönen taraflar, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun ‘sözlü fikirleri’ne karşı hazırladıkları cevap dosyalarıyla dün yeniden Cenevre'de görücüye çıktılar. KKTC heyeti 30 sayfayı aşkın bir ‘Cevap dosyası’ ile BM yetkililerinin karşısına çıkarken, Rum heyeti de 22 sayfalık bir dosyayla Cenevre'ye geldi.

Dün Alvaro De Soto, önce Kıbrıs Rum Kesimi lideri Glafkos Klerides, daha sonra ise Rauf Denktaş ile ayrı ayrı görüştü. Denktaş görüşme öncesi yaptığı açıklamada ‘referandum’ kararını açıkladı. Referandumu ‘anlaşmanın bir parçası’ olarak nitelendiren Denktaş, ‘Sonuç itibariyle burada üzerinde anlaşmaya varılan konular ile AB üyeliği konusu her iki taraf halkına ayrı ayrı referandumla sorulacak. Çünkü halkların onayı olmadan bir şey imzalamamız söz konusu değildir’ dedi.

Dünkü görüşmeler öncesi Türk tarafının rahat tavırları dikkati çekti. Aynı tavrın Rum tarafı için ise geçerli olmadığı, Klerides'in gazetecilerin ısrarlı sorularına BM ambargosunu, biraz da sert bir tavırla hatırlatmasıyla ortaya çıktı. Rum tarafından yalnızca hükümet sözcüsü Mihalis Papapetru kısa bir açıklama yaparak De Soto'ya Rum tarafının yanıtlarını sunduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!