Kıbrıs’ta ortak hükümet önerisi

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta ortak hükümet önerisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs'ta Türk tarafı, ABD'nin Kıbrıs temsilcisi Richard Holbrooke ve Avrupa Birliği'ne sunulacak Kıbrıs planını belirledi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'in, hafta sonunda Lefkoşa'ye yaptıkları ziyarette belirlenen yeni öneri paketi şöyle:

Kıbrıs'ta Türk ve Rumlar'ın fiilen kurdukları devletler birbirlerini tanısın.

Karşılıklı tanımanın ardından, KKTC uluslararası camia tarafından da resmen tanınsın.

KKTC'nin resmen tanınmasının ardından, Ada'da Rumlar ve Türkler arasında geçici bir hükümet kurulsun.

Kıbrıs'ta Türkler ve Rumlar'ın eşit statüde kuracakları devletin oluşumuna kadar, Ada bu geçici hükümet tarafından yönetilsin.

Kıbrıs'ın Avrupa Birliği üyeliği başvurusunu, geçiş dönemi için kurulacak ortak geçici hükümet yapsın.

Türkiye ve KKTC'nin ‘vazgeçilmez’ şartı ise Türkiye'nin Kıbrıs'taki garantörlük hakkının korunması. Kıbrıs sorunun çözümüne kadar, Türkiye'nin 1960 anlaşmalarından gelen ‘hak ve rezervlerinden’ vazgeçmesinin sözkonusu olmadığı vurgulanacak. ABD Başkanı Clinton'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke dün Ada'ya geldi. Bosna barışının mimarı süper arabulucu Holbrooke, Rum lideri Klerides ve KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ile ayrı ayrı bir araya geldi. Holbrooke, bugün iki toplum liderini Yeşil Hat'taki Ledra Palas Oteli'nde buluşturacak.

Bu arada Güney Kıbrıs'ta yayımlanan Tharros Gazetesi, Holbrooke'un Ada'ya geliş amacının Kıbrıs sorunu değil, Irak bombardımanı olduğunu yazdı. Holbrooke'un Denktaş ve Klerides ile formalite gereği görüşeceğini iddia eden gazete, Amerikalı temsilcinin olası bir bombardımanda KKTC'deki Geçitkale Havaalanı ve Güney Kıbrıs'taki Agrotur İngiliz üssünün kullanılması konusunda temaslar yapacağını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!