Kıbrıs’ta ilk birleşme Hellim’de

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta ilk birleşme Hellim’de
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 17:04

Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar arasında bir yıldır devam eden Hellim peyniri krizinde mutlu son… Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın ziyareti sırasında konuyu ele aldı ve isim tescilinin AB içinde bağımsız bir şirket üzerinden yapılmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

AB Komisyonu konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve burada Rumların bir yıl önce yaptığı isim tesciline yönelik başvuru konusunda bulunan ara formülün Kıbrıs sorununun çözümüne kadar uygulanacağı vurgulandı.

Buna göre; Hellim’in KKTC’deki kontrolünü Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından tarımsal ürünler ve yiyecek maddeleriyle ilgili kontroller yapma yetkisine sahip “Bureau Veritas” şirketi yapacak. Şirket hazırladığı raporları Rum yönetimi ve AB Komisyonu’na verecek.

HELLİM, HALLOUMİ KAVGASI

KKTC Hellim üretiminin kalite kontrolünde sadece Rum yönetimi Tarım Bakanlığı’nın sorumlu olmasına karşı çıkıyordu. AB Komisyonu, KKTC’de üretilen Hellim peynirinin AB pazarlarına ulaştırılması konusunda ise Kıbrıs’ta uygulanan Yeşil Hat tüzüğünün kapsamının genişletilmesi kararını aldı. AB Komisyonu’nun 2004’te kabul ettiği Yeşil Hat tüzüğü adı verilen uygulama, KKTC’de üretilen ürünlerin Kıbrıs Rum yönetimi üzerinden AB pazarlarına ulaşmasını sağlıyor. Ancak tüzüğe süt ürünleri ve dolayısıyla Hellim dahil değildi.

Hellim, yüksek ısıya dayanıklı bir peynir türü... KKTC'de 'Hellim', Kıbrıs Rum yönetiminde ise 'Halloumi' adıyla üretiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!