Kıbrıs için formül aradılar

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs için formül aradılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 23:25

3’üncü Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısı için dün Atina’ya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ile Kıbrıs müzekerelerinin yeniden başlayabilmesi için anavatanların formül bulmalarında anlaştı ve bu konuda iki ülke Dışişleri Bakanlıkları müsteşarlarını görevlendirdi.

Haberin Devamı

Davutoğlu Samaras ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında Hürriyet’in sorusu üzerine Türkiye ile Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun çözümü ve müzakerelerin tekrar başlaması için gerekli iradeye sahip olduğunu söyledi. Davutoğlu cevabında Doğu Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarına da değinerek “Her meseleyi görüşerek çözebiliriz ama sanki Kıbrıs Rum tarafı tüm adayı temsil ediyormuş gibi tek taraflı adımların sürece katkı sağlayacağını düşünmüyoruz. Ortak çıkarılacak bir doğal gaz Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasında bir barış köprüsü olur" dedi. Davutoğlu , Yunanistan ve Rum Yönetimi’nin Mısır ve İsrail ile yakınlaşmaları konusunda ise “Kimse tek taraflı, iki üç, taraflı egemenlik hakkı oluşturma rüyasında hayalinde olmamalıdır. Yunanistan da böyle bir amacı olmadığını ifade etti. Türkiye her türlü işbirliğine hazır. Ancak tek taraflı ya da bir tarafı dışlayan angajmanların Doğu Akdeniz'e barış getirmeyeceği kanısındayız" dedi. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre, taraflar önce Rum Yönetimi’nin sondaj çalışmalarının Noel (25 Aralık) bayramı öncesinde bitmesini ve Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisinin de Türkiye’ye dönmesini bekleyecek. Rumların yeni sondaj çalışmaları 2-3 ay sonraya programlanıyor. Bu süre içinde uygun formülle müzakerelerin tekrar başlamasına çalışılacak.

“İYİ Kİ KOMŞUYUZ”

Davutoğlu Samaras’dan önce Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüştü. Davutoğlu, Papulyas’ı Ankara’ya davet ederken, en son ziyaretin 62 yıl önce yapıldığını (Yunan kralı Pavlos ve eşi Frideriki) hatırlattı. Papulyas “İki komşu ülkeyiz ve komşu olarak kalacağız. Onun için iyi komşuluk ilişkileri elzemdir" diye konuştu. Davutoğlu da "Siz her şeyi değiştirirsiniz ama coğrafyayı değiştiremezseniz. İyi ki komşuyuz. Tarihte çok az millet bu kadar ortak özelliğe sahip" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, temaslarında Batı Trakya Türkleri ve İstanbullu Rumlarla da görüştü. Başbakan ve beraberindeki 9 bakanın ziyareti nedeniyle Atina’nın merkezinde 33 saat süreyle gösteri yasağı ilan edildi, üç metro istasyonu kapatıldı. Ayrıca, şehir merkezindeki Kraliyet Bahçesi de kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binalarının bulunduğu İrodu Attiku caddesi helikopterle sürekli denetlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!