Kıbrıs deklarasyonu kararı haftaya kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs deklarasyonu kararı haftaya kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2005 02:10

AB dışişleri bakanlarının dün başlayan ve Türkiye konusunda çetin tartışmalara sahne olan toplantısında, yayınlanması kararlaştırılan Kıbrıs deklarasyonu üzerinde bir uzlaşmaya varılamadı. Dönem Başkanı İngiltere’nin hazırladığı ‘ılımlı’ taslağa, ‘tanıma koşulu’nu ekletmek isteyen Fransa görüşmeleri tıkadı, son karar haftaya kaldı.

DÜN İngiltere’nin Newport kasabasında gerçekleşen AB Dışişleri Bakanları ‘gayrı resmi’ toplantısının ana konusunu Türkiye oluşturdu. AB’li bakanlar, bütün gün, yayınlanacak olan ‘Kıbrıs Deklarasyonu’ ile, Türkiye ile AB arasında başlayacak müzakerelere ‘yol haritası’ oluşturacak olan ‘Müzakere Çerçeve Belgesini’ görüştüler. Ancak AB Dışişleri Bakanları, Kıbrıs konusunda yayınlanması kararlaştırılan deklarasyon üzerinde bir uzlaşmaya varamadı. Bir ‘ön taslak’ hazırlayarak üye ülkelere sunan İngiltere’nin önerisi kabul edilmedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, deklarasyonda yer alması öngörülen unsurlar üzerinde ‘geniş bir kabul’ olduğunu ancak ‘tam bir uzlaşma’ sağlanamadığını söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ise, deklarasyonda Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ı ‘tanımasına’ yönelik bir çağrının yer almasında ‘ısrarcı’ olduklarını belirterek, ‘Aday bir ülkenin bir AB ülkesini tanımaması kabul edilemez’ dedi.

Böylelikle Türkiye’nin 29 Temmuz’da Gümrük Birliği’ni 25 ülkeye genişleten ‘Ek Protokol’ü imzalarken yayınladığı, Rum Kesimi’ni tanımadığına yönelik deklarasyona karşı yayınlanması kararlaştırılan AB deklarasyonu, önümüzdeki hafta toplanacak olan AB Daimi Temsilcileri Toplantısı’na bırakıldı.

3 EKİM SORGULANMIYOR

Öte yandan Fransız diplomatlar, AB’li meslektaşlarına Fransa’nın 3 Ekim tarihini ertelemek görüşünde olmadığını bildirdi. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, tanımanın bir ‘ön şart’ olmadığını söyledi. İngiliz Bakan Jack Straw da, düzenlediği basın toplantısında, hiçbir AB ülkesinin, 3 Ekim tarihini sorgulamadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!