KGB'nin Romeo'su aşk dersi almış

Güncelleme Tarihi:

KGBnin Romeosu aşk dersi almış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

KGB, kod adı Romeo olan bir casusa ‘kadın tavlama’ dersleri vermiş. Romeo, İngiliz diplomatlarla ve bir Alman yetkilinin karısıyla ilişkiye girerek bilgi sızdırmış.

İngiltere'de KGB'nin arşivcisi Vasili Mitokhin'in 87 yaşında Melita Norwood adlı casus nineyi ortaya çıkardıktan sonra deşifre ettiği ikinci casusun ‘kadın tavlamak’ üzere iki Rus kadın casususdan aşk eğitimi aldığı ortaya çıktı.

İngiliz tarihçi Christopher Andew'in KGB arşivcisi ile yazdığı ‘Kılıç ve Kalkan’ kitabında adı geçen eski Scotland Yard dedektifi John Symonds'ın KGB'deki kod adı ‘Romeo.’

Bugün 63 yaşında olan KGB casusu ‘Romeo’ Symonds İngiliz devlet televizyonu BBC'ye başından geçenleri bir bir anlattı ve ‘Kod adımın Romeo olmasının nedeni iki güzel KGB kadın casusundan aylarca nasıl aşk yapılacağı ve kadın tavlanacağı konusunda ders almamdı. Daha önce bu konuda iyi değildim. Derslerden sonra mükemmel oldum’ dedi.

‘Romeo’ Symonds'ın görevi özellikle İngiliz elçiliklerinde çalışan kadınları baştan çıkartarak onlardan bilgi almaktı.

ESKİ POLİS ŞEFİ

Symonds'ı KGB'nin Romeo'su olmaya götüren olaylar zinciri 1969'da başladı. O dönemde Symonds, Scotland Yard'da pornografiye karşı mücadele dairesinin başkanıydı. 1969 yılında yolsuzluk iddiasıyla görevinden aldı. 1972 yılında Fas'a kaçtı.

Fas'ta lejyonerlerin arasına katıldı ve sadece ilk adını bildiği Marcel adlı bir Fransız'la arkadaşlık yapmaya başladı. Symonds'ın KGB ile tanışması da Marcel sayesinde oldu.

1972'den 1980'e kadar KGB'nin gizli operasyonlarında ‘Scot’ kod adıyla aktif görev aldı. Bu yıllar arasında 3 defa dönemin Sovyetler Birliği'ne giderek aşk dersleri aldı. Silahlı operasyonlarında kod adı ‘Scot’, aşk operasyonlarında ise ‘Romeo’ idi. Sovyetler Birliği Devlet Başkanlığı'na seçilen dönemin KGB Başkanı Yuri Andrapov tarafından kabul edilerek ödüllendirildi.

MI-6 İNANMADI

Symonds, ‘Romeo’ kod adıyla 4 kıtada aşk operasyonları yaptı. Kurbanları arasında Moskova'daki İngiliz Büyükelçiliği'nde görevli ‘Erica’ ve ‘Vera’ kod adlı iki kadın da bulunuyordu. Bir başka gönlünü çaldığı kurban da, adını açıklamadığı Batı Almanya'nın üst düzey bir yetkilisinin karısı oldu.

Vatan hasretiyle yanarak, yolsuzluk suçundan iki yıl hapse mahkum edildiği İngiltere'ye geri döndü. İlk işi İngiliz gizli servisine teslim olmak oldu. Ancak İngiliz yetkililer ‘Romeo’ Symonds'un itiraflarına inanmadı, fantazi aleminde yaşamakla suçladığı Symonds'ı serbest bıraktı.

RUS GENERALLERİ SATMIŞLAR

Bu arada, aynı kitapta 2.Dünya Savaşı'nın ardından bir İngiliz yarbayın Sovyetler Birliği'nden kaçan 3 Menşevik generali 40 kilo altın karşılığında Sovyet gizli servisine sattığı da ileri sürüldü.

Avusturya'da yaşayan Pyotr Krasnov, Andrei Shkuro ve Sultan Keleç Girey adlarındaki 3 general Moskova'ya iade edilmelerinin ardından idam edilmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!