Tepki yağıyor... Ve o bayrağı astılar!

Güncelleme Tarihi:

Tepki yağıyor... Ve o bayrağı astılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 13:52

Irak'taki Kerkük İl Meclisi, kentteki resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılmasını onayladı. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Kerkük'te IKBY bayrağı asılmasının kentteki ulusal birliği ihlal edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Kentte IKBY bayrağının asılması kararı 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde oy birliğiyle onaylandı.

Türkmen ve Arap üyeler ise toplantıyı boykot ederek söz konusu oylamaya katılmadı.

Kerkük İl Meclisi, 9'u Türkmen, 6'sı Arap 41 üyeden oluşuyor.

Oylamanın ardından meclis içerisine ve Valilik binasında Irak bayrağının yanına IKBY bayrağı asıldı.

"ULUSAL BİRLİĞİ İHLAL EDER"

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Kerkük'te IKBY bayrağı asılmasının kentteki ulusal birliği ihlal edeceğini belirtti.

Kerkük'teki resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da asılmasının tek taraflı olarak onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi yazılı açıklama yayımladı.

Nuceyfi açıklamasında, "Bu adımı, Kerkük'teki ulusal birliğe aykırı buluyoruz ve kentteki bileşenler arasındaki anlaşma ve dayanışma ruhuyla çelişiyor. Tek bir grubun veya partinin iradesinin empoze edilmesi ve diğerlerinin kent yönetimindeki iradesi ve hakkının üstüne çıkılması kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, söz konusu kararın tekrar gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

"KARGAŞAYA YOL AÇAR"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi de Kerkük'te IKBY bayrağının, hükümet binalarına asılmasının yasal olmadığını belirterek; "kargaşaya yol açacağı" uyarısında bulundu.

Irak'ın Kerkük kentinde Saddam rejimi tarafından 26 yıl önce rejime karşı geldikleri iddiasıyla öldürülen Altunköprülü 100 Türkmen için düzenlenen anma töreninde bir konuşma yapan ITC Başkanı Salihi, Kerkük İl Meclisi'nin hükümet binalarına IKBY bayrağı asılması kararına sert tepki gösterdi.

Salihi, "Kürdistan bayrağının zorla hükümet binalarına asılması yasal değildir. Burada kargaşaya yol açacaktır. Kardeşliğin arasına fitne sokacaktır. Bir taraftan DEAŞ bir taraftan da Vali Necmeddin Kerim, Türkmen coğrafyası üzerinde oyunlar oynuyor" dedi.

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140'ıncı Maddesi'ne göre Kerkük’ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı.

Haberin Devamı

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük öçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!