Kemal Kerküki: 50 yıldır Kerküklü olmayanlar oy kullanamaz

Güncelleme Tarihi:

Kemal Kerküki: 50 yıldır Kerküklü olmayanlar oy kullanamaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 12:15

KUZEY Irak’taki bölgesel Kürt Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kemal Kerküki, Kerkük'te 1957 yılı öncekinde nüfus kaydı bulunanlar yapılacak referandumda oy kullanabileceğini, Türkiye ile Irak arasında imzalanan anlaşmanın kendileri için önemi olmadığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Kürdistan TV’nin sorularını yanıtlayan Kerküki, Kerkük’ün geleceğini belirleyecek Irak Anayasası’ndaki 140’ıncı maddenin belirlenen zamanda yerine getirilmesi önünde hiçbir engelin bulunmadığını, anayasada belirlenen takvimden önce bile bu maddenin yerine getirilebileceğini söyledi.

Kerküki, “Kerkük referandumunda Kürtler’in zaferle çıkması için Kürt yönetimi kente Kerküklü olmayanları da yerleştiriyor“ iddialarının asılsız olduğunu savunurken şöyle dedi:
“140'ıncı maddeye göre sadece Kerkük Nüfus Müdürlüğü'nde 1957 yılı öncesinde nüfus kaydı bulunanlar Kerkük referandumuna katılabilecek. Bundan anlaşılabileceği gibi Kerküklü olmayan yüzbinlece insanı bu kentte yerleştirseniz bile bunların hiçbiri referandumda oy kullanamayacaktır. Dolayısıyla niye böyle bir şeye başvurulsun ki? Bu iddialar kesinlikle asılsızdır ve süreç tamamen yasal olarak işlemekte. Şu ana kadar yasadışı hiçbir girişime baş vurulmamıştır.”
Kemal Kerküki, Irak ile Türkiye İçişleri bakanları arasında kısa süre önce imzalanan güvenlik anlaşmasına değinirken bu anlaşmayı “hiçbir şekilde hesaba katmadıklarını”, kendileri için de bir önemi bulunmadığını iddia ederken, “Bu anlaşmanın Kürdistan Bölge Başkanlığı ve Kürdistan Bölge Parlamentosunun bilgisi dahilinde olması gerekir. Kürdistan’la ilgili olup da, Kürdistan Parlamentosu bilgisi dahilinde olmayan anlaşmaları kesinlikle tanımayacağız” diye konuştu.
Bölgesel Kürt Parlamento Başkan Yardımcısı Kerküki, ABD Senatosu’nun Irak’ın 3 ayrı federal bölgeye ayrılmasını öneren kararın Irak’ın çıkarına olduğunu ve bunun parçalanma anlamına gelmemesi gerektiğini ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!