Kelebeklerde evrim iş başında

Güncelleme Tarihi:

Kelebeklerde evrim iş başında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 12:07

Güney Pasifik'teki 2 adada bazı erkek kelebeklerin daha önce görülmemiş bir hızla evrim geçirdiği ortaya çıktı.Bilim adamlarının yaptığı araştırma, Savaii ve Upolo adasında Hypolimnas bolina türü erkek kelebeklerinin oranının bir yıldan az süre içinde yüzde 1'den yaklaşık yüzde 39'a çıktığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

2001'de bölgedeki erkek ve dişi kelebeklerin sayısındaki eşitsizliği gören, 2006'daysa erkek kelebeklerin sayısının dişilerinkine ulaştığını ya da çok yaklaştığını fark eden bilim adamları, erkek kelebeklerin sayısındaki "bu şaşırtıcı patlamanın" anneden bulaşan ve yumurtadan çıkmadan erkek kelebeklerin ölümüne neden olan Wolbachia bakterisini yok eden bir genin gelişmesine ve böylece bu gene sahip erkek kelebeklerin ortaya çıkmasına bağladı.

ABD'nin California Üniversitesinden Sylvain Charlat, "Bildiğim kadarıyla bu şimdiye kadar görülen en hızlı evrim” diyerek, araştırmanın, bir topluluğun aşırı doğal seleksiyon (doğal ortama ayak uyduramayan zayıf canlıların yok olması, bu ortama ayak uyduran güçlü canlıların da türlerini devam ettirmesi) baskısına maruz kalması halinde (bu durumda Hypolimnas bolina kelebeklerinin cinsiyet oranındaki aşırı dengesizlik), evrimin çok hızlı olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakteriyi yok eden genin mutasyonla tesadüfen mi ortaya çıktığının yoksa göç sırasında daha önce bu gene sahip başka Bolinaslar tarafından mı bulaştırıldığının henüz berilenemediğini belirten Charlat, kaynağı ne olursa olsun, sonuç olarak sayısı giderek artan dişi kelebeklerin evrim geçirerek bu koruyucu geni taşıyan erkek kelebeklerin ortaya çıkmasını sağladığını, genin nesilden nesile böylece geçmeye başladığını ifade etti.

İngiltere'nin London College Üniversitesinden Gregory Hurst de "Genellikle doğal seleksiyon, binlerce yılda oluşan yavaş bir süreç olarak bilinir. Ancak bu durumda evrim, göz açıp kapayıncaya kadar olmuş. Bu gerçekten ilginç” dedi.

Araştırma Science dergisinde yayımlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!