'Kazakistan'ın Stonhenge'i uydu görüntülerinde ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kazakistanın Stonhengei uydu görüntülerinde ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 15:52

Kazakistan’ın Stonehenge’i Amerikan Uzay Ajansı NASA, Kazakistan’ın kuzeyindeki Turgay bölgesinde bulunan ve sadece havadan seçilebilen binlerce yıllık dev geometrik şekilleri gösteren uydu görüntüleri yayınladı.

Haberin Devamı

7 futbol sahası genişliğinde bir alana yayılan dev toprak çizimlerin kareler, haçlar, çizgiler ve halkalar içerdiği belirtildi.

Neolitik bir yerleşim bölgesinin yakınlarında bulunan ve 101 toprak yığınından oluşan karenin toplam alanının Mısır’daki Keops Piramidi’nden daha geniş olduğuna dikkat çekildi.

Dev çizimlerin ilk kez 2007 yılında Google Earth programını kullanarak bölgeyi inceleyen Kazak amatör arkeolog Dmitriy Dey tarafından keşfedildiği ancak NASA’nın bölgeye ait görüntüler yayınlamasıyla, İngiltere’deki Stonehenge ile kıyaslanan bu yapılara uluslararası bilim dünyasının gösterdiği ilginin giderek arttığına işaret ettiği belirtildi.

Uzmanlar “Steppe Geoglyphs”  adı verilen yapının 8 bin yıl önce yaratıldığına inandıklarını ve eğer bu tarihlendirme doğruysa bu yapının türünün keşfedilmiş en eski örneği olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

NASA uzmanlarından Compton Tucker konuyla ilgili Washington’da yaptığı basın açıklamasında “Ben daha önce buna benzer bir şey görmedim. Bu yapının gerçekten kayda değer olduğunu düşünüyorum” dedi.

New York Times gazetesine yaptığı açıklamada Steppe Geoglyphs’in uzaylılar tarafından yaratılmış olabileceği yönündeki tezleri kayda değer bulmadığını belirten Dey, “Ben bu toprak çizimlerinin havadan görüntülenebilmeleri için yaratıldıklarını düşünmüyorum.

Onlar yükselen Güneş’in hareketlerini takip etmeyi mümkün kılan yatay gözlemevleri olabilirler” dedi. Dey, “Her şey Güneş kültüne bağlanıyor” diyerek sözlerine devam etti.

Bilim insanları yaratıldıkları dönemde yükseklikleri 3 metreyi bulan bu toprak hafriyatlarının göçebe topluluklarla ilgili inançların sorgulanmasına neden olabileceğini söyledi.

Daha önce göçebelerin böylesine dev bir yapıyı yaratmaya yetecek bir süre boyunca aynı yerde kaldığına inanılmıyordu.

NASA yayınladığı görüntüleri 430 mil yükseklikten çekti. Uzay Ajansı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlardan bölgenin daha detaylı görüntülerini çekmelerini istediği ancak hava koşulları nedeniyle bölgenin daha detaylı fotoğraflarının yayınlanmasının uzun zaman alabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Kazakistan yönetimi şimdiye dek bu eserleri incelemek için kayda değer bir girişimde bulunmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!