Kayıtsız silahlar Türkiye'ye kaçırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kayıtsız silahlar Türkiyeye kaçırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Avrupalı silah tüccarlarına sattığı yarı otomatik silahların büyük kısmının Türkiye, Cezayir, İran, Irak, Yugoslavya ve Ruanda gibi iç çatışmaların hüküm sürdüğü ülkelere gittiği ortaya çıktı. Clinton yönetimi ABD yasalarına aykırı olan bu ticareti sınırlamak için önlem almaya hazırlanıyor.

Amerikan yönetimi uluslararası silah ticaretinde kendi yasalarına aykırı olan bir durumu ortadan kaldırmak için harekete geçiyor.

ABD yasalarına göre ABD'den ihraç edilen silahların alıcı ülke veya kurumda kalması gerekirken son 2 yıldır durum böyle olmadı ve ABD'den yasal olarak silah ithal eden firmalar bu silahları el altında üçüncü ülkelere sattılar. Yani ABD'nin kendi sattığı silahlar üzerindeki denetimi yok oldu.

ABD'den yasal olarak ithal edilen silahların yasa dışı olarak Türkiye, Cezayir, Irak, İran, eski Yugoslavya ve Ruanda gibi iç çatışmaların yaşandığı ülkelere aktığı bildirildi.

The New York Times'ın haberine göre, Clinton yönetimi stratejik önemi olan silah ticaretindeki bu istenmeyen gelişmeyi durdurmak için önlem alacak. Uluslararası silah ticaretini sınırlamak ve kontrol altında tutmak isteyen ABD bu nedenle konuyu Mayıs ayında Birmingham'da yapılacak G-7 (zengin ülkeler) zirvesine getirecek.

MAFYA DA ALDI

Haberini Amerikan ve Avrupalı kaynaklara dayandıran New York Times söz konusu ülkelere kayıt dışı olarak aktarılan yarı otamatik silahların binlerce olduğunu bildirdi. Kayıt dışı satılan Amerikan silahlarından bir bölümü de mafya ve suç örgütlerinin eline geçti.

ABD, kontrol dışı silah akışına karşı ilk aşamada Amerika'dan silah ithal eden İngiliz firmalarının lisanslarını iptal etmeyi planlıyor. ABD'nin bu niyetinden haberdar olan İngiliz hükümeti ise böyle bir adımın ‘hükümranlık haklarına saldırı’ olacağını şimdiden açıklayarak Washington'a karşı çıktı.

Kaynaklara göre, İngiltere geçtiğimiz 2 yıl içinde ABD'nin insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek silah satmayı reddettiği ülkelere silah satış izni verdi. Gazete, İngiltere'nin silah sattığı bu ülkeleri Türkiye, Endonezya, Sri Lanka, Zambiya ve Kolombiya olarak sıraladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!