Kayıp kardeşlerini konuştular

Güncelleme Tarihi:

Kayıp kardeşlerini konuştular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 00:00

KKTC’nin yeni cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum lider Dimitris Hristofyas’ın ilk buluşmasına, iki tarafın first lady’lerinin yıllar önce kaybolan erkek kardeşlerinin dramı damgasını vurdu.

KIBRIS’ta BM denetimindeki müzakereler, KKTC’nin yeni cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum lider Dimitris Hristofyas arasında başladı. Ancak iki liderin ilk tanışma yemeğine first lady’ler Meral Eroğlu ile Elsi Hristofyas’ın kayıp kardeşlerinin dramı damgasını vurdu. 1963’te EOKA’nın kaçırdığı Meral Eroğlu’nun ağabeyi Hasan Yılmaz Ahmet’in kemikleri 46 yıl sonra bulundu. Elsi Hristofyas’ın 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda kaybolan kardeşinin akibeti ise hâlâ belli olmadı.

BM denetimindeki ara bölgede önceki akşam düzenlenen tanışma yemeğinde KKTC’nin first lady’si Meral Eroğlu ile Rum first lady Elsi Hristofyas, kayıp kardeşlerinin ve duydukları acıları dile getirdi. Yemeğin ardından Rum lider Hristofyas, “Eşlerimiz ortak acıları paylaşıyor. Bu acı bizleri yakınlaştırıyor. Bu acı sona ermeli ülkemiz birleşmeli” dedi.

İlk konu mülkiyet

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum lider Dimitris Hristofyas, ilk resmi görüşmelerini dün gerçekleştirdi. Görüşmelere KKTC’de 18 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle ara verilmişti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yayınladığı açıklamada, KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında başlayan görüşmelere destek vererek, birkaç ay içinde bir uzlaşma sağlanabileceğine inandığını belirtti.

36 yıldır kayıp

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın eşi Elsi, erkek kardeşi Neofitos Hiratos’u 1974’deki Türk Barış Harekatı sırasında kaybetti. Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu’nda asker olan Neofitos, kaybolduğunda 19 yaşındaydı. Annesi Eftihia Hiratu, hâlâ oğlunun öldüğüne inanmak istemiyor. Babası Stelyos ise geçen yıl öldü. Hristofyas’ın tiyatro sanatçısı kızı Hristina “Dedem Stelyos, oğlunun acısı ile öldü. Babamın Eroğlu ile görüşmesinde eşinin erkek kardeşinden bahsetmesinin nedeni, kayıplar konusunun nihayet halledilmesi içindir. Türkler de Rumlar da bu konuda büyük üzüntüler yaşadık ve yaşıyoruz. Kayıpları olan ailelerin çilesini kimse bilemez” dedi.

EOKA kaçırdı öldürdü

Meral Eroğlu’nun ağabeyi Hasan Yılmaz Ahmet, üç arkadaşıyla birlikte 31 Aralık 1963’te Lefkoşa’dan Akıncılar köyündeki evlerine giderken Rum EOKA militanlarınca kaçırılmıştı. 46 yıl boyunca kendilerinden haber alınamayan dört Türk’ün kemikleri Lefkoşa Rum kesiminde bir katliam çukurunun içinde bulundu. Rumlar Türkleri kaçırdıktan sonra kurşuna dizerek öldürmüş ve topluca gömmüştü. DNA tespiti sonucunda kimliği saptanan Hasan Yılmaz Ahmet’in naaşı, bu yıl başında Eroğlu ailesine teslim edildi. Ve askeri törenle Magosa’da annesi ile babasının yanına gömüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!