Kayıp karanlık silahlarda Blackwater izi

Güncelleme Tarihi:

Kayıp karanlık silahlarda Blackwater izi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2007 10:27

Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan PKK'nın elindeki Amerikan silahlarında, Irak'ta 11 sivili öldürüren taşeron Blackwater'ın izine rastlandı. ABD’li savcılar, Amerikan ordusunun taşeronluğunu yapan Blackwater özel güvenlik şirketinin Irak’a kaçak silah soktuğunu ve karaborsada sattığını tespit etti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, PKK'nın elindeki "kayıp karanlık silahlar"la ilgili olarak Washington'dan istediği yanıta bir adım daha   yaklaşıldı. Irak’ta kaybolduğu açıklanan ve yakalanan PKK'lı teröristlerin üzerinde bulunan silahlarla ilgili olarak yürütülen soruşturmada Amerikalı savcılar, ABD ordusunun Irak'ta taşernluğunuyapan özel güvenlik biriminin kaçak silah soktuğunu ve karaborsada sattığını tespit etti. CNN’in haberine göre Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda kayıp Amerikan silahları konusunda soruşturma yürüten Kuzey Carolina savcılığı, kayıp silahlar yerine Irak’a sokulan kaçak silahlarla ilgili çok önemli bilgilere ulaştı.

ÇALIŞANLARDAN İTİRAF
 
Adı açıklanmayan Amerikalı yetkililerin verdiği bilgilere göre ABD’nin Irak’ta kaybettiği 190 bin silaha yönelik soruşturma geçtiğimiz aylarda iyiden iyiye soğumuştu. Ancak Türkiye’nin, “ABD silahları PKK’da çıkıyor” şeklindeki şikayeti ve bununla ilgili kanıtları Amerikan Dışişleri’ne sunmasının ardından soruşturma yeniden derinleştirildi.  Irak’ta incelemelerde bulunan savcılık heyeti, soruşturma kapsamında Irak’ta dev bir kaçak silah piyasasının oluştuğunu, bunun başında da Amerika’nın Irak’ta güvenliği sağlamak için anlaştığı Blackwater adlı özel güvenlik teşkilatının bulunduğunu tespit etti. Blackwater çalışanlarının Irak’a yüzlerce kaçak silah soktukları ve bunları karaborsada sattıkları belirlendi.

Haberin Devamı

YETERLİ KANIT TOPLANDI

Amerikan Associated Press haber ajansı da Blackwater ile ilgili  soruşturmanın ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Raleigh kentinde  başlatıldığını, bu konuda savcılarla işbirliği yapan Pentagon ve ABD  Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin dava açılması için yeterli ölçüde  kanıt toplandığı sonucuna vardığını duyurmuştu.

SİVİL KATLİAM

PROVOKASYON YOK
Irak'ta görev yapan Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater'ın çalışanlarının 11 Iraklı sivili, kendilerine yönelik hiçbir provokasyon olmamasına rağmen öldürdüklerini gösterir video kayıtları ortaya çıktı.
Blackwater'ın karıştığı olayı soruşturan Iraklı müfettişler, şirket çalışanlarının Bağdat'ta geçen hafta meydana gelen olayda hiçbir provokatif harekete maruz kalmamalarına rağmen sivillere ateş ettiklerini gösterir video görüntülerini elde ettiklerini söyledi.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdulkerim Halef, 20 Eylül'de biten soruşturmadan sonra Blackwater görevlilerin sivillerin ölümünden sorumlu olduğu sonucuna varıldığını ve konunun yargıya havale edildiğini söyledi.
Halef, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, görgü tanıklarının yanı sıra olay bölgesi yakınlarındaki bir ulusal polis komuta merkezinin kameralarına takılan görüntülerin, Amerikan firmasının olayın tek sorumlusu olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti.
İçişleri Bakanlığı'nın 11 sivilin ölümünün yanı sıra Blackwater firmasının adının geçtiği 6 ölümle sonuçlanan vakayı da inceleme altına aldığını bildiren Halef, bu 6 olayın da Blackwater davasında kullanılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ABD ordusundan milyonlarca dolarlık güvenlik ihalesi alan Blackwater şirketi ağırlıklı olarak Irak'ta çalışıyor. ABD'li çalışanlara koruma görevi sağlayan şirket, geçen hafta Bağdat’ta bir Amerikan konvoyuna saldırı düzenlendiği gerekçesiyle çevreye ateş açarak 11 Iraklı sivili öldürmesi, büyük tepki çekmiş ve Irak hükümeti şirketin çalışma lisansını iptal etmişti ama yine de çalışmaya de vam etmişti.

190 BİN KAYIP KARANLIK SİLAH

Türkiye'nin PKK'lı teröristlerin üzerinde ele geçirildiğini belirttiği ABD çıkışlı silahlarla Amerikan ordusunun Irak güvenlik güçlerine verdiği bazı silahların aynı olduğu, ABD Savunma Bakanlığı(Pentagon) da kabul etmişti. Türkiye, yakalanan ya da öldürülen PKK'lı teröristlerin üzerindeki silahların, Amerikan yapımı olduğunun tespit edilmesinin ardından Washington'dan açıklama istemişti. ABD ordusunun araştırmasına göre 2004-2005 arasında Irak güvenlik güçlerine dağıtılan 190 bin silah kayıp. Bunların 110 bini Kalaşnikof, 80 bini tabanca. 135 bin koruma ekipmanı ve 115 bin kask da kayıp...

Haberin Devamı

BLACKWATER'DAN SUÇLAMALARA RET
       
Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater, Irak'a yasa dışı  olarak silah soktuğu ve sattığı iddialarını reddetti.    ABD'de federal savcılığın, Amerikan çıkışlı bazı silahların, özel  güvenlik şirketi Blackwater'in çalışanları tarafından gizlice Irak'a  sokulup karaborsada satıldığı ve sonunda terör örgütü PKK'ya ulaştığı  yönündeki bazı bulgular üzerine soruşturma başlatmasının ardından  şirketten yapılan açıklamada, iddiaların temelsiz olduğu kaydedildi.  Açıklamada, Blackwater'ın, herhangi bir çalışanının uygunsuz biçimde  silah sattığına ilişkin bilgisi olmadığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!