‘Kavruluyoruz’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

‘Kavruluyoruz’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2010 00:00

Dünyanın enerji bakımından en zengin ülkesi olan Irak’ta elektrik kesintileri halkı isyan ettirdi. Yeni Elektrik Bakanı Şehristani, devlet görevlilerine tanınan kesintisiz elektrik ayrıcalığını kaldırdığını açıkladı.

IRAK’ın birçok kentinde halk 50 dereceye çıkan yaz sıcağıyla kavrulurken yeni göreve atanan Irak Elektrik Bakanı Hüseyin El Şehristani, “Elektrik kısıntısını durduracak sihirli değneğimiz yok” açıklamasında bulundu.
Her gün altı saatten az süre elektrikten yararlanabilen Iraklılar yazın bunaltıcı sıcaklığını göstermesiyle dün de sokaklara döküldü. Petrol zengini Basra kentinde iki kişinin polis tarafından öldürüldüğü geçen haftaki protestolardan sonra Elektrik Bakanı Kerim Vahid’i hafta başında istifa etmişti.

Sihirli değneğim yok

İstifa Iraklıların öfkesini dindirmezken yeni atanan bakanın açıklaması krizin kolay kolay geçmeyeceğini gösterdi. Polis yeni gösteriler için başkenti kuşattığı saatlerde açıklama yapan bakan Hüseyin El Şahristani “Kardeşlerim, elektrik kesintisini durdurmak için sihirli değnek ya da mucize yok. Sıkıntıyı birkaç gün içinde sonlandırma görevini üstlenecek kimse yok. Fakat elektrik kullanımı azaltarak önlem alabiliriz” dedi. Bağdat’taki Yeşil Bölge’de ve başkentin diğer bölgelerinde yaşayan memurların nüfuzlarını kullanarak evlerine elektrik sağlamalarını durdurma emri de veren bakan aksi durumda memurların cezalandırılacağını açıkladı. Irak Başbakan Nuri El Maliki iki yıl içinde yeni santraller devreye girmeden sorunun çözülemeyeceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!