Katliamdan önce yazmış: ‘Oraya geliyorum’

Güncelleme Tarihi:

Katliamdan önce yazmış: ‘Oraya geliyorum’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2018 22:33

ABD’de sinagog katliamını gerçekleştiren radikal sağ görüşlü Robert Bowers’in eylemin sinyallerini saatler öncesinde verdiği öğrenildi. Sosyal medya hesabındaki nefret dolu ifadelere rağmen polisin Bowers’ı izlemediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ROBERT Bowers’in Pittsburg kentindeki “Tree of Life” (Yaşam Ağacı) Sinagogu’na önceki sabah girerek 11 kişiyi öldürdüğü olaya ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor. Kendi adına kayıtlı 21 silahı olan Bowers’in sosyal medya hesabından olaydan birkaç saat önce katliamı ‘haber verdiği’ ortaya çıktı. 46 yaşındaki Bowers, katliama saatler kala kentteki HIAS isimli Yahudi sivil toplum örgütünün göçmenlere yönelik yardım programlarını eleştirerek “HIAS, halkımızı öldüren işgalcileri ülkemize getirmeyi seviyor. Halkımın katledildiğini oturup izlemeyeceğim... Oraya geliyorum” ifadesini kullanmış. Olayın ardından konuşan HIAS Başkanı şokta olduğunu söylerken, “Mülteciler nefretten kaçıyor ve bu tip düşmanca eylemler çok yıkıcı” ifadesini kullandı.

ABD basını, Bowers’ın Yahudi düşmanlığının, Twitter’a alternatif olarak kurulan, ifade özgürlüğünü ön planda tutmasına rağmen kısa süre içinde aşırı sağcıların sosyal medya platformu haline dönüşen GAB isimli sitedeki hesabından anlaşıldığını yazdı.

Haberin Devamı

TRUMP’I ELEŞTİRMİŞ

Sosyal medya hesabında nefret dolu ifadeler kullanmasına rağmen ABD polisinin izlemeye almadığı Bowers’in hesabı GAB tarafından saldırıdan çok kısa bir süre sonra silindi. ABD medyasında yer alan haberlere göre, Bowers adlı saldırgan etrafa ateş açarken “Tüm Yahudiler ölmeli” diye bağırıyordu. GAB’deki sosyal medya profilinde ağır anti-semitik ifadeler yer alan Bowers, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Yahudilere yakın bir görüntü vermesini’ eleştiriyordu. Bowers, bir paylaşımında Trump’ın ‘milliyetçi’ değil, ‘globalist’ olduğunu öne sürmüş, 2016’daki seçimlerde Trump’a oy vermediğini söylemişti. Polisle girdiği çatışmada yaralanan Bowers hastanede tedavi altında.

İDAM CEZASI ALABİLİR

Pensilvanya eyalet savcıları, 29 farklı suçlamadan yargılanacağı açıklanan Bowers’in idam cezası alabileceğini söyledi. ABD Başkanı Trump, önceki gün yaptığı açıklamada, zanlının hızlı bir şekilde yargılanarak idam edilmesi gerektiği yorumunda bulunmuştu. Gazetecilerin “silah kontrol yasalarına ilişkin değişiklik yapacak mısınız” sorusu üzerine Trump, “Eğer içerde korumaya sahip olsalardı, bu durum farklı olurdu” cevabını verdi. Katliamı AR-15 tipi yarı otomatik bir tüfek ve üç tabancayla gerçekleştiren failin kurbanlarından sekizi erkek, üçü kadın. Hayatını kaybedenler arasında 97 yaşındaki Rose Mallinger, 88 yaşındaki Melvin Wax ve 86 ve 84 yaşlarındaki bir çiftin de olduğu açıklandı. Sinagogda isim töreni nedeniyle yaşanan yoğunluğun ölü sayısını artırdığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

DÜNYA TEPKİ GÖSTERDİ

Katliama dünya kamuoyu sert tepki gösterdi. İsrail’de kabine toplantıdan önce kurbanları anmak için saygı duruşu gerçekleştirdi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, sinagogu hedef alan olayı ‘terör eylemi’ olarak nitelendirdi. Hıristiyanların ruhani lideri Papa Françesko, “Aslında bu insanlık dışı şiddet olayı karşısında hepimiz yaralandık” ifadesini kullandı; ‘nefret dalgasının’ sona ermesi için dua etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “Anti-semitizme her yerde kararlılıkla karşılık vermeliyiz” ifadesini kullandı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise Trump’a başsağlığı mesajı gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!