Katliam kanıtları

Güncelleme Tarihi:

Katliam kanıtları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 01:43

Meksika tarihinin karanlıkta kalan bir sayfası, Proceso adlı dergide yayınlanan fotoğraflarla aydınlığa kavuştu. Derginin yayınladığı 20 fotoğraf, 1968 Mexico City Olimpiyatları'ndan önce barışçı bir gösteri yapan üniversite öğrencilerinin hunharca katledildiğini gösteren deliller olarak sunuldu.

Dönemin hükümeti, polisin olaylara müdahalesi sırasında 24 kişinin öldüğünü açıklamıştı. Kan gölüne dönen Tlatelolco Meydanı'ndaki katliamın görgü tanıkları ise yarı militer güçlerle polisin çapraz ateşi altında kalan en az 300 öğrencinin öldüğünü ileri sürüyorlardı. Buna karşılık Meksika hükümetleri olimpiyatlarda güvenliği sağlamak için görevlendirilen yarı militer güçlerin olaylara müdahale etmediğini savunuyordu.

DEVLET BAŞKANI YALANLAMIŞTI

Olaylara müdahale eden olimpiyat güvenlik gücünü oluşturan, dönemin İçişleri Bakanı Luis Echeverria 1970 yılında devlet başkanlığına seçilmiş ve katliamı yalanlamıştı. Şimdi ortaya çıkan fotoğraflar ise hükümetin, olimpiyatların başlamasından kısa süre önce, 2 Ekim 1968 günü patlak veren öğrenci gösterilerini bastırmak için yarı militer güçleri devreye soktuğunu gösteriyor.

300 KİŞİ CAN VERMİŞTİ

Habere göre meydanın çıkışlarını kapayan polis güçleriyle yarı militer kuvvetlerin açtığı ateş sonucu en az 300 kişi can verdi. Söz konusu fotoğrafların, o dönemde bir İçişleri Bakanlığı görevlisi tarafından İspanya'nın başkenti Madrid'deki bir dergi muhabirine verildiği belirtildi.

Asker karışmadı, demişlerdi

Proceso Dergisi'nin 9 Aralık tarihli sayısında yayınladığı fotoğraflarda, bir kontrol noktasında toplanan öğrencilerin, olimpiyat güvenliği tarafından soyularak arandığı ve bazılarının feci şekilde dayak yediği görülüyor. Dönemin yöneticileri, olaylara askerlerin karışmadığını açıklamışlardı. Oysa askerler fotoğraflarda...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!