‘Katar Trump için lobi ordusu kurdu’

Güncelleme Tarihi:

‘Katar Trump için lobi ordusu kurdu’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2018 01:25

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Temmuz 2017’de, Suudi Arabistan ve Birleşim Arap Emirlikleri (BAE) gibi çevre ülkelerin ekonomik ambargosuyla yalnızlığa itilen Katar’ın krizi aşma yöntemini yazdı.

Haberin Devamı

Buna göre Katar, krizin başlamasının ardından Trump ile ABD kamuoyunun gelişmelere yönelik tavrını ve bununla bağlantılı kararları etkileyebilecek insanlardan oluşan 250 kişilik bir ‘lobi ordusu’ kurdu.

DİĞER BAŞKANLAR GİBİ DEĞİL

Katarlı yetkililerin lobi faaliyeti yürüttüğü kişilerden bazılarının Katar’ın başkenti Doha’ya ziyarette bulunduğu ortaya çıktı. Katar ziyaretinin ardından The Hill haber sitesinde Katar için övgü dolu bir makale yazan Trump’ın eski avukatlarından Alan Dershowitz ise ziyaretin lobi faaliyetlerinin bir parçası olduğunun anlaşılmasının ardından ‘kendisini aptal yerine konmuş’ gibi hissettiğini söyledi. Derschowitz, Katar’dan bunun karşılığında para alıp almadığına ise yanıt vermedi. Derschowitz, “Eğer amaçlarının ABD Başkanı’nı etkilemek olduğunu bilseydim, oraya gitmezdim” dedi.

Haberin Devamı

Haberde, diğer ABD başkanlarının aksine Trump’ın, ‘çevresi tarafından’ etkilenebildiği düşünülen bir isim olduğu belirtildi. WSJ’nin haberine göre, Katar 2016 yılında ABD’deki lobi çalışmaları için 4.2 milyon dolar harcarken, 2017’de bu rakam 16.3 milyon dolara fırladı. 5 Haziran 2017’de Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ile Körfez dışından Mısır’ın da katılımı ile Katar, havadan, karadan ve denizden ‘ekonomik ablukaya’ alınmıştı. Söz konusu ülkeler, Katar ile tüm siyasi, diplomatik ve ticari tüm ilişkilerini kesmiş, Katar’ı terör örgütlerine destek vermekle suçlamıştı. Bunun üzerine Katar, Trump’ın eski danışmanlarından Corey Lowandowski ile anlaşmış, ‘Avenue Strategies Global’ isimli firmaya bir aylık araştırma, hükümet ilişkileri ve stratejik danışmanlık hizmetleri için 150 bin dolar ödemeyi kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!