Katar talepler listesini reddetti: Makul ve uygulanabilir değil

Güncelleme Tarihi:

Katar talepler listesini reddetti: Makul ve uygulanabilir değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2017 00:10

Doha yönetimi, önceki gün basına sızan S. Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn’in hazırladığı ağır şartlar içeren talep listesini aldıklarını resmen kabul etti. Hükümete bağlı İletişim Ofisi Müdürü El Tani ise taleplerin gerçekçi, mantıklı ve uygulanabilir olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in Katar’a aralarında Türk askeri üssünün kapatılması, İran’la ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi ve Müslüman Kardeşler’in terörist ilan edilmesi gibi şartların olduğu basına sızan 13 maddelik listeye Katar’dan ilk tepkiler geldi.
10 gün süre verilen liste ile ilgili dün Katar Dışişleri Bakanlığı taleplerin kendilerine ulaştığını belirterek, “Katar devleti, uygun bir yanıt hazırlamak için, şu anda bu belge, buradaki talepler ve dayandıkları temelleri mütalaa ediyor” açıklamasını yaptı. Katar resmi haber ajansında (QNA) yer alan açıklamada, hükümete bağlı İletişim Ofisi Müdürü Şeyh Yusuf bin Ahmed bin Seyf El Tani, Doha’ya ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın bazı basın yayın organlarında yer alan taleplerinin Katar’ın egemenliğini sınırlamaya yönelik olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘KRİTERLERE UYMUYOR’

El Tani, “ABD ve İngiltere dışişleri bakanlıklarının ambargo uygulayan ülkelerin Doha yönetimine yönelik taleplerinin uygulanabilir, mantıklı, dengeli ve gerçekçi talepler olması” konusundaki uyarılarına dikkati çekerek, söz konusu listenin bu kriterlere uymadığını vurguladı.

TILLERSON İLE GÖRÜŞME

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Tani ile ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson’ın, Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkeler arasında yaşanan krizi görüştüğü bildirildi. QNA Ajansı’na göre, Tillerson El Tani’yi telefonla arayarak iki ülke arasındaki ilişkiler ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizi ele aldı.

BAE: HEDEF REJİM DEĞİL TUTUM

BAE Dışişleri Bakanı Anwar Gargash ise yaptığı açıklamada Katar’da rejim değil, tutum değişikliği beklediklerini açıkladı. Bakan, taleplerin Katar tarafından karşılanmamasının alternatifinin tırmanma değil, yolların ayrılması olacağını söyleyerek, “Çünkü bizim için kolektif bir gruplaşmayı muhafaza etmek çok güç” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!