Katalan liderlere 'devlete baÅŸkaldırma' suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Katalan liderlere devlete başkaldırma suçlaması
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 30, 2017 15:50

İspanya Başsavcısı Jose Manuel Maza, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve diğer yetkililer hakkında "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılması için başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

Başsavcı Maza, basına yaptığı açıklamada, görevlerinden alınan Puigdemont ve hükümet üyeleriyle ilgili başvurunun Madrid'deki Ulusal Mahkemeye, fiilen görevlerine devam eden Katalonya Parlamento Başkanı Carmen Forcadell ile Divan Kurulu üyeleri hakkındaki başvurunun da Yüksek Mahkemeye yapıldığını belirtti.

Suçlamaların gerekçesini "Katalonya'da son 2 yıldır süregelen kurumsal krizin 27 Ekim'de tek taraflı bağımsızlık ilanıyla sonuçlandırılması" olarak açıklayan Maza, sorumlular hakkında "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılması talebinde bulunduklarını kaydetti.

Davaların açılıp açılmayacağına ilgili mahkemeler karar verecek.  Mahkemelere sunulan toplam 235 sayfalık başvuruda Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, eski hükümetin 12 üyesi, Parlamento Başkanı Forcadell ve Divan Kurulunun 5 üyesinin adları geçiyor.

Haberin Devamı

BaÅŸsavcılık, bu kiÅŸilerin tutuksuz yargılanması için 6,2 milyon avroluk kefalet talep etti.ÂÄ°spanya Ceza Yasası'nda, devlete karşı baÅŸkaldırma için 30 yıl, ayaklanma için de 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!