Kasparov, Türkiye’ye gelmek için nazlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kasparov, Türkiye’ye gelmek için nazlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2005 01:55

Ünlü satranç ustası Gari Kasparov, şimdiki dünya şampiyonu Özbek asıllı Rüstem Kasımcanov ile satranç masasına oturmak için Türk Hükümeti’nin verdiği 1.65 milyon dolarlık teminata güvenmeyerek, bu paranın bir bölümünün Türkiye’ye gelmeden önce kendisine peşin olarak ödenmesini istedi.

DÜNYA Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan İlümcinov, konuya ilişkin olarak Moskova’da dün bir açıklama yaptı. Başkan İlümcinov, 25 Nisan’daki Kasımcanov-Kasparov karşılaşmasının, Kasparov’un teminat talebi üzerine Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye alındığını ve Türkiye’nin 1.65 milyon dolarlık teminat vermeye hazır olduğunu belirterek şöyle konuştu:

‘Karşılaşma bundan sonraki gelişmeler ne olursa olsun Türkiye’de yapılacak. Dubai’de bugünlerde oynanması gereken müsabaka, Gari Kasparov’dan gelen para garantisi talebi nedeniyle ileri bir tarihe, Türkiye’ye aktarıldı. Türkiye Hükümeti bize resmi bildirimde bulunarak karşılaşma için Kasparov’un istediği 1.65 milyon dolarlık teminatı da verdi.

Biz de karşılaşmanın Türkiye’de 25 Nisan’da yapılmasını kararlaştırdık. Tarih belirlendiğinde Kasparov tekrar tuhaf bir taleple ortaya çıktı.

Türkiye’nin teminatına rağmen Kasparov, Kasımcanov ile Türkiye’de satranç masasına oturmak için vaat edilen paranın bir bölümünün kendisine peşin ödenmesini istedi. Dünyaca ünlü satranç ustasından böyle bir istek geleceğini doğrusu beklemiyorduk.’

Kasparov’un tuhaf talepleri yüzünden Dünya Satranç Federasyonu da ne yapacağını şaşırmış durumda. 26 Şubat tarihinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te toplanacak Federasyon yönetimi, Kasparov’dan dünya şampiyonluğu unvanı için Türkiye’de oynanacak karşılaşmaya katılıp katılmayacağı konusunda net bir yanıt bekliyor.

İlümcinov, şubat sonuna kadar Kasparov’dan bir usta ve centilmene yaraşır bir yanıt gelmemesi durumunda karşılaşmanın yine Türkiye’de, şimdiki dünya şampiyonu ve başka katılımcılarla gerçekleşeceğini açıkladı. Satranç dünyasından gözlemciler Gari Kasparov’un parasal gerekçelerle yan çizmesini başka nedenlere bağlıyor. Formda olmadığı sanılan Kasparov, Türkiye’deki şampiyonluk karşılaşmasını kaybederse dünya gözünde küme düşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!