Kaşıkçı oturumuna yoğun tepki

Güncelleme Tarihi:

Kaşıkçı oturumuna yoğun tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2018 08:30

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis, dün kapalı oturumda Kongre’nin üst kanadı Senato’yu Trump yönetiminin Yemen politikası ve Cemal Kaşıkçı suikastine dair tutumu konularında bilgilendirdi. ABD Dışişleri, Pompeo’nun yaptığı konuşmayı basınla paylaştı. Pompeo, Kaşıkçı cinayetine ilişkin bütün istihbarat raporlarını okuduğunu ancak talimatı Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile Kaşıkçı cinayeti arasında bağ kuran bir doğrudan raporlamayla karşılaşmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Savunma Bakanı Mattis ise Kaşıkçı’nın öldürülmesine göz yumulmayacağını ancak bunun ABD’nin güvenlik çıkarlarının bir kenara atılmasına da neden olmaması gerektiğini savundu.

‘ÖRTBAS ÇABASI’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kaşıkçı brifingi için CIA Direktörü Gina Haspel yerine iki bakanını göndermesi senatörleri öfkelendirdi. Brifingin ardından kameraların karşısına geçen senatörlerden çoğu Kaşıkçı’nın öldürülmesi için kimin talimat verdiğine ilişkin doyurucu yanıtlar alamadıklarını söylediler. Kıdemli Demokrat Senatör Bob Menendez, CIA Direktörü’nün kendilerini bilgilendirmeye gönderilmemesini ‘örtbas’ çabası olarak nitelendirdi. Arizonalı Cumhuriyetçi senatör Jeff Flake ise, “Bir müttefikimize yakın çıkarımız var diye ceza almadan cinayet işleyebileceklerini söylüyoruz. Bu dünyaya korkutucu bir mesaj göndermektir ve ne ABD’nin ulusal çıkarına ne de güvenliğine hizmet eder” dedi. Tennessee’li kıdemli Cumhuriyetçi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker ise şunları söyledi: “Salondakilerin yüzde 80’i Suudi Arabistan’a uygun tepkiyi vermediğimiz duygusuyla oturumdan çıktı. Kontrolden çıkmış bir Veliaht Prens var. O salonda Selman’ın sorumlu olduğunu düşünmeyen kimse yok. Dışişleri Bakanlığı’nda biri adam öldürse Pompeo sorumlu olur. Selman’a bağlı bir kurum bir gazeteciyi öldürdü ama bunun sorumluluğunu almadılar.”

Haberin Devamı

YEMEN TASARISINA SENATO ONAYI

Pompeo ve Mattis’ten Yemen ve Kaşıkçı brifingi alan Senato, öğleden sonra ABD’nin Yemen’den çekilmesini öngören tasarının görüşülmesini onayladı. Demokrat Senatör Bernie Sanders ile Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee’nin ortak imzayla sunduğu tasarı Cumhuriyetçilerin de desteğiyle 37’ye karşı 63 oyla kabul edildi. Böylece Trump yönetiminin Suudi Arabistan’a Yemen’de verdiği askeri desteğin Kongre’de resmen tartışılmasının önü açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!