Karamanlis: Türkiye'ye destek kayıtsız şartsız değil

Güncelleme Tarihi:

Karamanlis: Türkiyeye destek kayıtsız şartsız değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2005 16:09

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, “Atina'nın, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini, ancak bu desteğin kayıtsız şartsız ve yeniden değerlendirmeye kapalı olmadığını” söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise Türkiye'nin Avrupa yolunda desteklenmesinin kendi çıkarlarına olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Rumlar taslak deklarasyondan rahatsız

 

Karamanlis, Uluslararası Selanik Fuarı'nın açılış törenleri için gittiği Selanik'te düzenlediği basın toplantısında, Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili soru üzerine, “Türkiye'nin üyelik konusunda bazı yükümlülükler üstlendiğini ve bu yükümlülüklere tamamen saygılı olması gerektiğini” söyledi.

  

KIBRIS

 

Türkiye'nin, Gümrük Birliği ek protokolünü imzalamakla bu yükümlülüklerden birini yerine getirdiğini, ancak bununla birlikte yaptığı Kıbrıs deklarasyonunun sorun yarattığını öne süren Karamanlis, ”AB'nin bu konuyu açıklığa kavuşturması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

  

Sorular üzerine Kıbrıs sorununun Türk-Yunan ilişkilerinin konusu olmadığını söyleyen Karamanlis, “Komşu ülkenin AB perspektifini destekliyoruz. Ancak bazı ilkelere ilişkin sorunlar var. Bir ülke önceden üstlenmiş olduğu yükümlülüklere saygı göstermeden müzakerelere başlayıp, yarın üye olamaz” dedi.

  

Bu arada, 18 Eylül'e kadar açık kalacak Selanik Ticari Fuarı'na, aralarında Türkiye'den 57 firmanın da bulunduğu toplam 28 ülkeden 1070 firma katılıyor.

 

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI FISCHER'DEN TÜRKİYE'YE DESTEK

  

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiye'nin Avrupa yolunda desteklenmesinin kendi çıkarlarına olacağını söyledi.

  

Fischer, Stuttgarter Nachrichten gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'de hala bazı eksikliklerin olduğunu, Türk hükümetinin bunları gidermek için çaba harcaması gerektiğini belirterek, buna rağmen Erdoğan hükümetinin bugüne kadar, idam cezasının kaldırılması ve hukuk reformu gibi önemli yenilikler yaptığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

  

Türkiye'de gelişmelerin Avrupa perspektifi olmadan sağlanamayacağını savunan Fischer, “Sonuçta Avrupa'ya uygun bir Türkiye'nin yaratılması için geniş çaplı reform sürecinin ve bu ülkenin uzun vadede Avrupa'ya bağlanmasının desteklenmesi kendi çıkarımıza. Burada bizim güvenliğimiz söz konusu” dedi.

  

Fischer, ABD'deki 11 Eylül saldırılarının 4. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada da ABD ile Almanya arasındaki derin dostluğa işaret ederek, “Almanlar, Amerikan yönetimine ve halkına yönelik bu saldırıyı, kendilerine ve tüm açık toplumlara yönelik bir saldırı olarak görmüştür” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!