Karabağ'da ateşkes ümidi

Güncelleme Tarihi:

Karabağda ateşkes ümidi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 00:20

Uluslararası topluluğun ateşkes için yoğun çaba sarf ettiği Dağlık Karabağ’da taraflar dün ateşkes ilan etti. Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçler, dün öğle saatlerinde ateşkes ilan ettikten sonra Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da bunu teyit etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni güçlerine etkili darbeler vurulduğunu söyledi. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sarkisyan ve Aliyev birlikte yaptıkları telefon görüşmesinde temaslara devam etme konusunda anlaştılar.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’da geçtiğimiz cumartesi başlayan çatışmalarda ateşkes umudu doğdu. Dün öğle saatlerinde Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçleri ateşkes ilan ettiklerini açıkladı. Bu açıklamadan sonra Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde de Azeri-Ermeni cephe hattında çatışmaların karşılıklı olarak durdurulduğu açıklandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında tarafların anlaşması ile çatışmaların durdurulduğunu açıkladı.

12.00’DE DURDU: Bakanlıktan yapılan açıklamada, cephe hattında tarafların vardığı anlaşma ile 5 Nisan 2016, saat 12.00 itibariyle operasyonların durdurulduğu belirtildi. Azerbaycan ordusunun, işgalden kurtarılan topraklarda mevzilerini güçlendirme çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Azerbaycan tarafı 3 Nisan’da tek taraflı ve şartlı ateşkes ilan etmiş ancak Ermeniler operasyonlara devam etmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün Savunma Bakanlığı Merkezi Askeri Hastanesi’nde tedavi edilen yaralı askerleri ziyaret etti. Ziyaret sırasında Aliyev, Azerbaycan ordusunun temas hattında kendi üstünlüğünü daha da güçlendirdiğini söyledi.

‘GÜÇLÜ DARBE VURDUK’: Aliyev resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda ise Ermeni provokasyonunun Azeri ordusundan yeterli darbe aldığını ve etkili darbeler vurulduğunu kaydetti. Ermenistan’ın barış istemediğini savunan Aliyev, Azerbaycan’ın barış yanlısı olduğunu vurguladı. Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü içinde çözülmesi gerektiğini belirten Aliyev başka bir çözüm olmadığını vurguladı.

LAVROV-KERRY GÖRÜŞMESİ: Ateşkes öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Kerry’nin, Ermenistan-Azerbaycan arasında yaşanan gerginlik hakkında Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştüğünü belirtti. Toner, “İki bakan görüşmede, Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan şiddet olaylarının bir an önce son bulması gerektiğini söyledi. Ermenistan ve Azerbaycan’ı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın desteğiyle tekrar konuşmaya çağırdı” diye konuştu.

MİNSK GRUBU ZİYARETİ: Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki toprağı Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan şiddetli çatışmalarla ilgili Azeri mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakanlıktan görüşme ile ilgili yapılan açıklamada, AGİT Minsk Grubu’nun gelecek günlerde Bakü, Erivan ve Dağlık Karabağ’ı ziyaret edeceği bildirildi.

Karabağda ateşkes ümidi

Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve beraberindeki heyet ile Savunma Bakanlığı Merkezi Askeri Hastanesi’ni ziyaret ederek cephe hattındaki çatışmalarda yaralanan askerlerle görüştü. Askerlere teşekkür eden Aliyev, “Yaralandınız ancak zafer kazandınız. Azerbaycan ordusu düşmana layıkıyla cevap verdi” dedi.

Haberin Devamı

PUTİN, SARKİSYAN VE ALİYEV TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptıkları telefon görüşmesinde temaslara devam etme konusunda anlaştılar.

Kremlin Basın Servisi'nden yapılan açıklamada, "Rusya durumun normale dönmesi için gerekli aracı adımları atıyor ve atmaya devam edecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk grubunun aracılığıyla Karabağ sorununun barışçıl çözümü için Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecine başlanmasının öneminin altı çizildi" denildi.

Üç ülke lideri çeşitli formatlarda temaslara devam etme konusunda anlaştılar.

22 YIL SONRA YENİDEN ALEVLENDİ
ERMENİSTAN işgali altında olan Azerbaycan’a bağlı Dağlık Karabağ’da cumartesi çatışmalar şiddetlenmiş, her iki taraftan onlarca asker hayatını kaybetmişti. 30 bin kişinin öldüğü savaş sonrasında 1994’te ilan edilen ateşkes sonrasında en şiddetli çatışmalar yaşanmaya başlamıştı. Çatışmanın başladığı ilk gün Rusya yoğun bir diplomatik trafik başlatmış, Almanya ve Fransa da ateşkes için çabalarını yoğunlaştırmıştı. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, krizde Türkiye’nin rolü olduğunu düşünmediklerini söylemişti. Dün Azerbaycan 16’ı şehidi daha olduğunu açıkladı. Dört günlük çatışmalardaki can kaybı iddiası taraflara göre değişiyor. İki taraf da karşı tarafa ağır zaiyat verdirdiğini öne sürüyor. Ancak onlarca can kaybının olduğu anlaşılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!