‘Kara gücü ile olmaz’

Güncelleme Tarihi:

‘Kara gücü ile olmaz’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2016 19:41

İngiltere ziyaretini tamamlayan ABD Başkanı Barack Obama, İngiliz BBC yayın kuruluşuna verdiği mülakatta, “ABD, İngiltere veya herhangi bir Batılı güç kombinasyonunun Suriye’ye kara gücü göndermesi ve Esad rejimini devirmesi hata olurdu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’deki krizin sadece askeri müdahale ile çözülemeyeceğini belirterek, “ABD, İngiltere veya herhangi bir Batılı güç kombinasyonunun Suriye’ye kara gücü göndermesi ve Esed rejimini devirmesi hata olurdu.” dedi. İngiltere’ye 3 günlük resmi ziyaretinin sonunda İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Obama, Suriye’deki durumu “son derece karmaşık ve acı” diye nitelendirdi. “ABD, İngiltere veya herhangi bir Batılı güç kombinasyonunun Suriye’ye kara gücü göndermesi ve Esad rejimini devirmesi hata olurdu.” ifadesini kullanan Obama, “(Soruna) Basit bir çözüm olduğunu sanmıyorum.

Suriye’deki uzun vadeli sorunların çözümü sadece askeri değil ve kara gücü gönderilmesi ile gerçekleşmeyecek” diye konuştu. Obama, Suriye sorunun ulusötesi olduğunu vurgulayarak, uluslararası toplumun Rusya ve İran’ın da yer aldığı bir masadan çözüm çıkması için baskı yapmayı sürdürmesi gerektiğini kaydetti. IŞİD’i vurmayı sürdüreceklerini belirten Obama, Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Hannover’de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında da bu konuda NATO’nun bazı görevler üstlenebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

MERKEL TARİHİN DOĞRU TARAFINDA

Almanya ile Suriye’de oluşturulacak güvenli bölge konusunda farklı düşünmediklerini vurgulayan Obama, “Siyasi geçiş sürecinde, masada olan ılımlı muhalefet tarafından kontrol edilen bölgeyi, diğerlerinden ayırt edebileceğimiz bir noktaya gelebilirsek, işte ılımlı muhalefet tarafından kontrol edilen bu bölge, güvenli bölge olmalıdır. DAEŞ ya da El-Nusra tarafından kontrol edilen bölgeler varsa bunlar güvenli bölge değildir” diye konuştu.

AB’nin mülteci kriziyle mücadelesinde Almanya’nın tutumunu öven Obama, Merkel için “Sığınmacı olayında Avrupa’da takındığı tutumla tarihin doğru tarafında yer almıştır” ifadesini kullandı. ABD Başkanı, “Görüşmemizde AB ile Türkiye arasındaki anlaşmayı ele aldık. Angela ile ben şu konuda hemfikiriz: Ülkelerimiz karşı karşıya kaldıkları bu sınama karşısında hem insani olan, hem de güvenliğimizi temin edecek cevaplar bulabilir” dedi.

Haberin Devamı

HALEP'TE BOMBARDIMAN

Suriye’nin Halep kentinde dün rejim güçleri ile muhalifler karşılıklı ateş açtı. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhaliflerin şehrin kuzeyinde rejimin elindeki bölgelere roket ateşi açtığını ve biri kadın ikisi çocuk 6 sivilin öldüğünü duyurdu. Rejim güçleri de hava saldırısında en az 8 sivilin ölümüne yol açtı.   

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!