Kapıları kapatabilir

Güncelleme Tarihi:

Kapıları kapatabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2018 23:14

Orta Amerika ülkelerinden binlerce göçmenin ABD’ye yürüyüşü sürüyor. Amerikan basınına göre Beyaz Saray, göçmenleri durdurmak için Orta Amerika ülkelerine karşı geçmişte nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan 6 ülkenin vatandaşlarına konulan giriş yasağı benzeri bir adım atabilir.

Haberin Devamı

AMERİKAN Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın, 2017 yılının başında nüfuslarının büyük çoğunluğu Müslüman olan 6 ülkeye yönelik seyahat yasağının bir benzerini Orta Amerika ülkelerinden gelen göçmenleri engellemek için uygulamaya koymayı planladığını yazdı. Trump’ın Orta Amerika ülkelerinden yürüyerek Meksika’ya ulaşan, daha sonra ABD’ye doğru yola çıkan binlerce göçmeni durdurmak için bu adımı düşündüğü ifade edildi. ABD Başkanı’nın 2017’de kullandığı ‘olağanüstü hâl’ yetkileri nedeniyle, ‘seyahat yasağı’ getirilmesi durumunda ABD’ye Honduras, Nikaragua ve Guatemala gibi Orta Amerika ülkelerinden varan kişilere sığınma başvurusunda bulunma hakkı tanınmayacak.

‘HENÜZ KARAR ALINMADI’

İsmi gizli kalmak şartıyla konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, “Yönetim, Demokratların yarattığı kitlesel yasadışı göç olayını önlemek için yasal ve yönetsel adımlar atmayı düşünüyor. Şu ana kadar herhangi bir karar alınmadı” ifadesini kullandı. Bir başka Beyaz Saray yetkilisi ise Orta Amerika’dan yürüyerek ABD’ye ilerleyen binlerce göçmeni engellemek için bütün seçeneklerin masada olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM), Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için yola çıkan “göçmen kervanı”na 7 binden fazla kişinin katıldığını bildirmişti. ABD Başkanı Donald Trump, Meksika polisi ve ordusunun, ABD’nin güney sınırına gelen göçmenleri durduramadığını belirterek “acil durum” ilan etmiş ve sınırdaki devriyeleri harekete geçirdiğini açıklamıştı.

Kapıları kapatabilir

Haberin Devamı

‘KRİZ ÇIKARABİLİR’

Trump yönetiminin Müslüman ülkelere yönelik yasağının bir benzerini Orta Amerika ülkelerine uygulaması durumunda en büyük sorunun ülkeye giren kişilerin polis tarafından gözaltına alındıktan sonra ne şekilde iade edileceği konusu. Gazeteye konuşan ABD’li bir yetkili, Meksika’ya göçmenleri geri alması yönünde baskı yapmanın iki ülke arasında büyük bir gerginliğe neden olmasını beklediğini söyledi. ABD, Orta Amerika ülkeleri vatandaşlarına sığınma başvurusu hakkı tanıdığı durumlarda dâhi bu kişilere ülkede kalma ‘şansı tanımıyor’. Son verilere göre, ABD’li yargıçlar başvuru yapan Orta Amerikalıların sadece yüzde 10’una ülkede kalma izni veriyor.

Haberin Devamı

Trump’ın 6 Kasım’daki Kongre ara seçimleri öncesinde ‘göçmen karşıtı’ açıklamalarını güçlendirmesi dikkat çekiyor. 

BİLGİ NOTU

Trump yönetimi Mart 2017’de ayında, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan İran, Suriye, Sudan, Somali, Yemen ve Libya vatandaşlarına 90 gün boyunca yeni vize verilmemesi ve ülkeye yapılan tüm mülteci kabullerinin 120 gün süreyle durdurulması yönünde karar almıştı.

‘SINIRA ASKER’ İDDİASI

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in, Meksika sınırına 800 asker daha konuşlandıracağı ileri sürüldü. Pentagon konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, bölgeye sevk edilecek askerlerin Ulusal Muhafız Teşkilatı’ndan olmayıp ABD ordusuna bağlı askerlerden oluşacağı belirtildi. Ayrıca sınıra konuşlandırılacak askerlerin idari işlemler ve kolluk kuvveti görevinden ziyade bölgede kontrol noktalarını koruma ve kolluk kuvvetlerine lojistik destek sağlayacağı kaydedildi. Bu adımın Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşma ümidiyle
yola çıkan binlerce göçmenin oluşturduğu “göçmen konvoyu”na karşı önlem olarak atıldığı ifade ediliyor. Trump, göçmenlerin ülkeye gelmesi durumunda Guatemala, Honduras ve El Salvador’a dış yardımları kesmeye ya da büyük ölçüde azaltmaya başlamakla tehdit ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!