Kapana kısıldılar

Güncelleme Tarihi:

Kapana kısıldılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 00:18

Irak güçlerinin, Musul’un batısındaki Eski Şehir’de DEAŞ’a karşı düzenlediği operasyonda sona doğru geliniyor. Terör örgütü DEAŞ, bu bölgenin artık sadece yüzde 1’ini kontrol altında tutuyor. Sıkıştırılan militanların sayısının 350 olduğu ve çatışma bölgesinde 50 bin sivilin de mahsur kaldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki uluslararası Koalisyon’un destek verdiği Irak ordusu ve milis güçleri, terör örgütü DEAŞ’a yönelik Musul’un Eski Şehir bölgesinde düzenlediği operasyonda sona doğru yaklaşıyor. Irak güçleri, son olarak dün Eski Şehir’in El Faruk mahallesini ele geçirdi. Askeri yetkililer, DEAŞ’ın Hay el-Tanak mahallesinde sıkışmış durumda olduğunu ifade ediyor. DEAŞ’ın geçtiğimiz hafta Büyük el-Nuri Camisi’ni havaya uçurması da örgütün son çırpınışları olarak değerlendirilmişti.

80 İNTİHAR BOMBACISI

Irak ordusu yetkilileri, DEAŞ’ın Musul’da kontrol ettiği alanın 2 kilometrekarenin altına düştüğünü bildirdi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, “Musul’un batısındaki Eski Musul (Şehir) bölgesinin sadece yüzde 1’i DEAŞ’ın elinde bulunuyor” dedi. Ordu güçlerinin Musul’un kuzey batısındaki Faruk ile Meşahde bölgesinin bir kısımında kontrolü sağladığını ifade eden Resul, polis güçlerinin de Eski Musul bölgesine batıdan ilerlediğini kaydetti. Resul, “Kurtarılmayan bölgeler, Nebi Cercis, Serçehane, Ra’s el-Hur ile Bab el-Top ve Meşahde’nin bir bölümü” dedi. DEAŞ’ın, Irak güçlerine karşı intihar bombacılarıyla yaptığı karşı saldırılarda kayıplar verildi ancak bu saldırılar geri püskürtüldü. İngiliz BBC’ye konuşan bir Irak askeri, 4 gün içinde 80 intihar bombacısıyla karşılaştıklarını söyledi. DEAŞ’a yönelik kara operasyonuna helikopterler de destek veriyor. Aynı zamanda DEAŞ pozisyonlarına havan topu atılıyor.

Haberin Devamı

‘ASKERİ AÇIDAN BİTTİLER’

Terörle Mücadele Birimi’nin komutanı Korgeneral Abdül Gani el-Assadi, “Askeri perspektiften DEAŞ bitti. Mücadele ruhlarını ve dengelerini kaybettiler. Onlara ‘Teslim olun ya da ölün’ çağrısı yapıyoruz” dedi. Irak güçleri, 100 günlük çatışmaların sonunda Musul’un doğu tarafını ocak ayında DEAŞ’tan almıştı. Şubat ayında ise Musul’un batısına yönelik operasyon başladı. Musul’un Eski Şehir bölgesinde 350 DEAŞ militanının sıkıştırıldığı düşünülüyor. Bu bölgede 50 binden fazla sivilin mahsur kaldığı tahmin ediliyor.

Kapana kısıldılar

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

DEAŞ, Musul’u 10 Haziran 2014’te tamamen ele geçirmişti. Irak, Koalisyon’un desteğiyle Musul’u geri almak için geçtiğimiz yıl 16 Ekim’de operasyona başlamıştı. DEAŞ’ın Musul’u kaybetmesi halinde elinde kalacak iki kritik yerleşim yeri ise Türkmenlerin yoğun yaşadığı Telafer ve Kerkük’ün doğusundaki Havice.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!