Kandahar yine ‘gay’ başkenti

Güncelleme Tarihi:

Kandahar yine ‘gay’ başkenti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2002 02:09

Taliban yönetiminin devrilmesinden sonra, Afganistan'da eski alışkanlıklar hızla yaşamın bir parçası olmaya başladı. Kandahar da eskiden olduğu gibi, eşcinsellerin başkenti sıfatını yeniden kazandı.

İngiliz Times gazetesinin haberine göre Kandahar, asırlardan beri Güney Asya'nın eşcinsel cenneti oldu. Ancak Taliban'ın iktidarı ele geçirmesiyle, eşcinsellik yasaklandı. Gazete konuyla ilgili olarak, ‘‘Kentte artık uçurtma, jilet ve berberin yanısıra, 15-16 yaşında gençler de görülmeye başlandı. Bu gençler, Kandaharlı erkekler tarafından eşcinsel ilişki için kullanılıyor’’ diye yazdı.

Kentin her köşesinde kendilerinden daha yaşlı erkeklerle görülen bu gençlere ‘Aşna’ deniyor. Daha çok fakir ailelerin çocukları olan Aşna'lara, eşcinsel ilişkiye girmek isteyenler tarafından ‘para, esrar, saat, yüzük, motosiklet, dövüş güvercini’ veriliyor. Aşna'ların bu ilişkilerini aileleri de biliyor, ancak ses çıkarmıyorlar. Aşna'lar, kentte hemen fark ediliyor. Genellikle sakallı, kendilerinden daha yaşlı erkeklerin yanındaki traşlı, temiz yüzlü, parlak gençler olarak dikkati çekiyorlar.

Kandahar'da eşcinsellik, kentin hakimi olan Peştun grubun geleneği olarak anlatılıyor. Öyleki, şiirlere bile konu olmuş. Gezeteye göre, evli, çocuklu erkeklerin bile Aşna'ları var. Kentte, aynı Aşna'ya tutulan kişiler arasında, ölümle sonuçlanan kanlı kavgalar da çıkıyor.

Taliban'ın devrilmesi üzerine, bu eski geleneğin hızla yaşama girmesi, kentin yeni Valisi Gül Aga'yı da rahatsız etmeye başladı. Gül Aga, Aşna'ların kentten çıkarılmasını emretti, ancak etkili olamadı. Eşcinsel çiftleri artık Kahdahar'ın her köşesinde görmek mümkün.

‘Aşna’ya Taliban cezası

Üstlerine duvar yıkılıyordu

Taliban iktidara gelince Molla Ömer, eşcinselliğin suç olduğunu ilan etti ve bir de ilginç ceza buldu. Eşcinsel ilişkide yakalanan erkeklerin üzerine duvar yıkılıyordu. Bir keresinde, 3 eşcinsel, özel örülen dev kerpiç duvarın önüne dizildi. Duvar tanklarla yıkıldı. Suçlulardan 2'si öldü, 1'i kurtuldu. Taliban sonrası özgürlükler doyasıya yaşanırken, bu çarpıklıklar karşısında yeni Afgan yönetiminin ne yapacağı merak ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!