Kanada’ya hoş geldiniz

Güncelleme Tarihi:

Kanada’ya hoş geldiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 22:15

TÜRKİYE sahiline vurmuş fotoğrafıyla Batı’nın mülteci krizine yaklaşımını değiştiren 3 yaşındaki Aylan Kurdi’nin ailesine vize vermediği ortaya çıkan Kanada, Liberal Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte mültecilere yaklaşımını değiştirdi.

Haberin Devamı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesine Ürdün’den askeri uçakla getirilen ilk mülteci grubunu Toronto Havalimanı’nda karşıladı. İlk grupta 163 mülteci yer aldı. Kanada hükümeti, 25 bin mülteci kabul edeceğini açıklamıştı. Bunlardan 10 bini yıl sonuna kadar, geriye kalan 15 bini ise gelecek yılın Şubat ayı sonuna kadar Kanada’ya getirilecek.

‘CEHENNEMDEN ÇIKTIK’

Mültecileri beklerken havalimanı çalışanları ile sohbet eden Trudeau, uçaktan inen ilk aileyle de tanıştı. Halep’ten gelen Ermeni ailenin babası Kevork Jamkossian, eşi ve bebeğiyle birlikte Başbakan’a teşekkür etti. Jamkossian, “Size misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederiz. Kendimizi evimizde hissettik” dedi. Justin Trudeau ise “Evinizdesiniz. Evinize hoş geldiniz” diye karşılık verdi. Jamkossian daha sonra yaptığı bir açıklamada da “Cehennemden çıkıp cennete gelmiş gibi hissediyoruz” ifadelerini kullandı. Kanada’nın 10 eyaletinin başbakanlarının tamamı da mültecilerin gelmesini destekliyor. Basın da ‘Kanada’ya hoş geldiniz’ diyerek mültecilere sıcak bir karşılama yaptı. 

Haberin Devamı

AB’DE ‘SINIR BİRLİĞİ’NE DOĞRU

 MÜLTECİ krizi sonrası Avrupa Birliği’nin (AB) kara ve deniz dış sınırlarındaki kontrolünün yetersiz olduğunun ortaya çıkması Brüksel’i yeni önlemler almaya itiyor. AB Komisyonu önümüzdeki hafta ‘bir sınır kontrol ajansı ve ona bağlı bir güç’ oluşturma önerisinde bulunacak. AB’nin sınırlarında görev yapması planlanan ajansın kalıcı nitelikte olması öngörülüyor. Önerinin en dikkat çekici özelliklerinden birini ise bu gücün Schengen bölgesinin dış sınırlarında zayıf görülen noktalara AB Komisyonu’nun kararıyla gönderilebilecek olması oluşturuyor. AB’de dış sınırların kontrolü üye ülkelerin ulusal egemenlik alanına girdiğinden önerinin bu boyutunun egemenliğin bir bölümünün Brüksel’e teslim edildiği algısı oluşturacağı yorumları yapılıyor. m Güven ÖZALP / BRÜKSEL

YILIN KELİMESİ ‘MÜLTECİ’

 ALMANYA’nın hükümet destekli dil kuruluşu Alman Dil Toplumu (GfdS) yılın kelimesi olarak ‘mülteci’yi seçti. Kuruluş, geleneksel olarak her yılı anlatan kelime ve ifadeleri belirliyor. GfdS jürisi, kelimeyi seçerken, o yılın siyasi, ekonomik ve sosyal olaylarını kriter olarak alıyor. Listede ‘Mülteci’nin ardından ikinci sırada ‘Je Suis Charlie’ (Ben Charlie’yim) ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

FRONTEX: MÜLTECİ GELİŞİ AZALDI

AB’nin sınır güvenliği birimi olan Frontex, mültecilerin Avrupa’ya ana giriş kapılarından biri olan Yunanistan’a kasım ayında gelen mülteci sayısının ekim ayına göre yarı yarıyadan fazla azaldığını açıkladı. Frontex sözcüsü, Ekim ayında 200 binden fazla mültecinin Yunanistan’a sığındığını, geçtiğimiz ay ise yeni mültecilerin sayısının 100 binin altına düştüğünü açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!