Kanada'da doğalgaz boru hattına bombalı saldırı

Güncelleme Tarihi:

Kanadada doğalgaz boru hattına bombalı saldırı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2009 09:46

Kanada'nın British Colombia ve Alberta eyalet sınırları arasındaki Dawson Creek kasabası yakınlarından geçen EnCana şirketine ait doğal gaz boru hattına beşinci kez bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıda boru hattının bir kısmının zarar gördüğü, patlamada ölen ya da yaralananın olmadığı öğrenildi. Daha önce genelde pazar ya da ulusal tatil günlerinde düzenlenen bombalı saldırıların sonuncusu da 1 Temmuz Kanada Ulusal Günü'nde yapıldı.

Dawson Creek Belediye Başkanı Mike Bernier, daha öncekilerin aksine şu ana kadar kimsenin saldırı ile ilgili bir açıklama yapmadığını söyledi. Bernier, “kasaba halkı ile birlikte Kanada Günü kutlamalarındaydık. RCMP görevlisi geldi ve olayı haber verdi. Öncekilerde kasaba gazetesine mektup göndermişlerdi, fakat bu sefer hiç ses yok” dedi.

Kanada Kraliyet Atlı Polisi RCMP yetkilileri, olay yerine gidebilmek için EnCana şirketinin gazı kesmesini beklediklerini belirterek, halktan bu süre içinde kendilerine yardımcı olunmasını istedi. RCMP yetkilileri, saldırının Wiebo Ludwig taraftarlarınca yapıldığını düşündüklerini ifade etti.

Patlama sonrası çevreye yoğun biçimde doğal gaz yayıldığını belirten şirket yetkilileri, boru hattındaki gazın tehlikesiz hale gelmesinin günler alabileceğini belirtti. Aynı boru hattına, aynı yerde 11, 16 ve 31 Ekim 2008 ile 4 Ocak 2009 tarihlerinde de bombalı saldırı düzenlenmişti.

WIEBO LUDWIG

Kanada'nın Alberta ve British Colombia eyaletlerinden doğal gaz çıkarılmaya başlanmasının ardından ismi duyulmaya başlanan Wiebo Ludwig, hayatını kitaplaştıran Kanadalı yazar Andrew Nikiforuk'a göre, “1941 Kanada doğumlu bir eko terörist”.

Doğal gaz kuyularından, üretim sırasında çevreye yayılan hidrojen sülfürün, insanları zehirlediğini belirterek protesto eylemleri başlatan Ludwig, 2001'de doğal gaz boru hattına bombalı saldırıda bulunmaktan tutuklandı ve 28 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hakkındaki çeşitli suçlamalardan ise delil yetersizliği sebebiyle beraat eden Ludwig'in hayatı, 2003 yılında çekilen “The Burn” filmine de konu oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!