Kamışlı karıştı

Güncelleme Tarihi:

Kamışlı karıştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 20:52

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin tek taraflı ilan ettikleri Rojava bölgesinin fiili başkenti konumundaki Kamışlı kentinde Kürt polis gücü Asayiş ile Esad yanlısı milisler arasındaki çatışmalar dün de devam etti. İki taraftan ve sivillerden en az 33 can kaybı var.

Haberin Devamı

SURİYE’nin kuzeydoğusunda yer alan Kamışlı kentinde Suriye ordusuna müttefik Ulusal Savunma Gücü (NDF) milisleri ile terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG bağlantılı, Rojava’nın polis gücü Asayiş birimleri arasında üç gün önce başlayan çatışmalar dün de devam ederken akşam saatlerinde ateşkes sağlandığı belirtildi. Mardin’in Nusaybin ilçesinin hemen karşısında olan kentte tansiyon yüksek.

NDF milisleri ile Asayiş birimleri arasında salı günü başlayan çatışmalar, Esad rejiminin Haseke vilayeti, PYD’nin ise Cezire kantonu olarak adlandırdığı coğrafyada meydana geldi. Çatışmaların nasıl başladığı, kimlerin katıldığı konusunda farklı haberler yapıldı. Amerikan New York Times gazetesi, rejim yanlısı internet sitelerinin, PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin ordu pozisyonlarına ateş açarak çatışmayı başlattığı iddialarına yer verdi. Kamışlı’dan Amerikan AP ajansına konuşan Lezkin İbrahim isimli Kürt aktivist ise, çatışmaların salı günü NDF milislerinin Kürtlere ait güvenlik karakoluna saldırması ve iki Asayiş üyesini öldürmeleriyle başladığını söyledi. Önceki gün ise rejime bağlı askerlerin denetimindeki Elaya cezaevi çevresinde kontrol YPG güçlerinin eline geçti. Burada yaklaşık 60 asker ve NDF milisi YPG’liler tarafından alıkondu. Çatışmalarda şu ana dek 20 civarında NDF milisi ile 6 YPG’linin öldüğü belirtildi. Ayrıca bölgede biri çocuk en az 7 sivil de yaşamını yitirdi. Bazı yerel kaynaklar, Suriye ordusunun Haseke ve Deyr ez Zor kentlerinden, YPG’nin ise çevre yerleşimlerden takviye birlikleri Kamışlı’ya doğru gönderdiğini belirtti.

Haberin Devamı

ŞAM’DAN KAMIŞLI’YA TEMSİLCİ GİTTİ

Çatışmalar dün gün boyu devam ederken akşam saatlerinde ise Kamışlı’da ateşkesin sağlandığı haberleri geldi. Anadolu Ajansı, görüşmelerin ardından YPG’nin ilçe merkezindeki güvenlik ve istihbarat binaları etrafındaki kuşatmayı kaldırdığını ve çatışmaların durduğunu söyledi. Suriye ordusunun bölgede çatışma istemediği belirtiliyor. AFP’ye konuşan ismi açıklanmayan bir güvenlik kaynağı, “Öğleden beri Kamışlı havaalanında Şam’dan gelen hükümet temsilcileri ve güvenlik personeliyle Kürt temsilciler arasında görüşme yapıldı. Görüşmenin amacı, Kamışlı’daki durumu sakinleştirmek, çatışmaları durdurmak” dedi. Görüşmelerin içeriği ile ilgili henüz iki taraftan da açıklama yapılmadı. Kamışlı’da daha önce de taraflar arasında bu kadar büyük çapta olmasa da çatışmalar yaşanmıştı.

Haberin Devamı

GERİLİM NEDEN YÜKSELDİ 

PYD’nin 17 Mart’ta Rojava olarak adlandırdığı ve batıdan doğuya Afrin, Kobani ve Cezire kantonlarından oluşan bölgede “Kuzey Suriye Federasyonu” adlı oluşumu ilan etmesi rejim ile PYD arasındaki gerilimi artırdı.  Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad federasyon ilanına tepki göstererek, Suriye’nin bu tür formüller için küçük bir ülke olduğunu söyledi.  Türk güvenlik birimlerinin raporuna göre martta PYD’nin üst düzey yöneticilerinden Aldar Halil, Haseke Valisi le görüşerek, rejimin askeri ve istihbarat unsurlarının en geç 7 Nisan’da ayrılmalarını istedi.    3 Nisan’da Kamışlı Havalimanı’nda bir görüşme daha yapıldı. Rejim, saldırı halinde Cezire Kantonu’na bombardıman başlatılacağı tehdidinde bulundu. PYD talebinden vazgeçti, ancak yaşanan gerilim çatışmalara zemin hazırladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!